Situația utilizări fondurilor avute la dispoziție până în luna august 2015 arată că fondurile totale disponibile au fost în valoare de 2.550.000 euro, fondurile totale contractate sunt de 2.518.623 euro, iar fondurile totale absorbite sunt în valoare de 771.736 euro, reprezentând un procent de 30,26%. Până în prezent GAL Microregiunea Someş-Codru este pe primul loc la absorbție comparativ cu celelalte trei GAL-uri din județul Satu Mare.
Asociaţia GAL Microregiunea Someş-Codru a fost înfiinţată în anul 2010 atunci când s-au pus bazele unui parteneriat format din: reprezentanţi ai administraţiei locale din comunele care alcătuiesc această microregiune, organizaţii non – guvernamentale locale şi reprezentaţi ai mediului de afaceri, scopul parteneriatului fiind acela de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea microregiunii.
Din cadrul Microregiunii Someș-Codru fac parte comunele: Valea Vinului, Medieșu-Aurit, Apa, Culciu, Crucișor, Homoroade și Bârsău. Directorul executiv al GAL Microregiunea Someș-Codru a precizat faptul că autorităţile locale precum şi locuitorii acestor comune au realizat în ultimii trei ani un număr de 61 de proiecte de investiţii din care 42 de proiecte cu o valoare totală de 4.136.887 Euro au reuşit să obţină finanţare din fonduri FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) şi de la bugetul naţional.
Repartizarea proiectelor implementate sau în curs de implementare per comună se prezintă astfel: Culciu – 12, Valea Vinului – 9, Medieșu Aurit – 4, Apa – 4, Homoroade – 4, Crucișor – 4, Bârsău – 3 proiecte.
Din punct de vedere al tipurilor de proiecte, în ceea ce privesc autorităţile locale s-au sprijinit investiţii de circa 960.000 Euro în reabilitarea şi dotarea căminelor culturale, modernizarea de drumuri comunale şi investiţii pentru dotarea departamentelor de gospodărire comunală cu utilaje şi echipamente necesare bunei desfăşurări a activităţilor. Pentru mediul privat s-au sprijinit investiţii în instalarea tinerilor fermieri (cca. 512.000 Euro), modernizarea exploataţiilor agricole prin dotarea acestora cu utilaje agricole (cca. 1.717.000), înfiinţarea şi sprijinirea microîntreprinderilor care activează în domeniul non agricol (cca. 775.000 Euro).
De asemenea a mai fost sprijinit un proiect de cooperare realizat de trei Grupuri de Acţiune Locală din judeţul nostru: G.A.L. Sud Vest Satu Mare, G.A.L. Zona Sătmarului şi G.A.L. Microregiunea Someş-Codru a cărui obiectiv este promovarea potenţialului turistic al teritoriilor acoperite de aceste Grupuri de Acţiune Locale.
La finalul conferinței de închidere Asociaţia Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Someș-Codru a mulțumit tuturor persoanelor care s-au implicat activ în dezvoltarea microregiunii Someş Codru: membrilor asociaţiei, consiliului director al acesteia, comitetului de selecţie al proiectelor, departamentului administrativ, Consiliului Judeţean Satu Mare pentru sprijinul financiar acordat în vederea desfăşurării activităţilor, tuturor colaboratorilor şi nu în ultimul rând beneficiarilor de proiecte. Eforturile considerabile depuse de către aceştia, împreună cu folosirea eficientă a resurselor publice şi private au dus la creşterea economică şi îmbunătăţirea nivelului de trai în comunele care alcătuiesc această microregiune.