COD RUTIER. Infractiune este si conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului cu o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, in acest caz pedeapsa fiind cuprinsa intre 1 si 5 ani de inchisoare, scrie avocatnet.ro. In mod similar, cei care conduc sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora risca aceeasi pedeapsa.
De asemenea, Codul rutier ne interzice sa incredintam “cu stiinta” autoturismele unor persoane care nu detin un permis auto sau care care detin unul, dar documentul le-a fost anulat sau retras. Incalcarea acestei reguli se pedepseste cu cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Tot aceeasi pedeapsa o risca si cei care incredinteaza autoturismele unor persoane despre care stiu ca sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor, se pedepseste, conform prevederilor din Codul rutier, cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Tot o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 7 ani de inchisoare vor primi si conducatorii auto care parasesc locul unui accident din care au rezultat victime fara acordul politiei care efectueaza cercetari la fata locului.
De asemenea, cu aceeasi pedeapsa sunt sanctionati si cei care modifica sau sterg urmele unui accident de circulatie cu victime.
Codul rutier mai stabileste ca fapta savarsita cu intentie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce in stare de neintrebuintare indicatoarele, semafoarele, amenajarile rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabila se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. Acceasi pedeapsa se va aplica si celor care instaleaza mijloace de semnalizare rutiera , fara autorizatie, sau care modifica pozitia acestora pentru a induce in eroare participantii la trafic.
Inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda risca si cei care blocheaza cu intentie drumul public, in conditiile in care aceasta blocare pune in pericol siguranta circulatiei ori aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic.
Nici repararea autoturismelor cu urme de avarii, fara documentele de constatare eliberate de politia rutiera sau de societatile din domeniul asigurarilor nu este permisa de legislatia rutiera. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Pana la 7 ani de inchisoare, dar nu mai putin de 3 ani dupa gratii vor primi si conducatorii auto care lasa, pe partea carosabila a drumurilor publice, fara supraveghere, un vehicul care transporta produse sau substante periculoase.
Totodata, organizarea sau participarea, in calitate de conducator de vehicul sau de animale, la intreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Sursa: www.romaniatv