PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Trei comune din Satu Mare, în pragul falimentului

Comunele Micula, Socond și Apa riscă să intre în faliment după “modelul” celei din Călineşti Oaş, dacă nu reușesc să-şi finalizeze cu bine proiectele europene pe care le implementează şi vor fi nevoite să returneze circa 2,5 milioane euro. Proiectele lor se află în impas din mai multe cauze, iar pentru ca locuitorii să nu aibă de suferit, prefectul Eugeniu Avram i-a convocat astăzi la o nouă întâlnire pe toţi cei implicaţi: primari, executant, proiectanţi, consultanţi, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Astfel, în loc ca proiectele să le îmbunătăţească nivelul de trai, cu canalizare, drumuri, şcoli moderne,  acestea vor deveni adevărate coşmaruri. 

Toţi cei prezenţi se cunoşteau deja de la nenumăratele întâlniri pe care le-au avut pentru deblocarea situaţiei. Interesant este faptul că toate cele trei lucrări sunt executate de aceeaşi firmă, Dominium, acestea sunt în proporţie de peste 90% finalizate dar situaţia a fost blocată în momentul în care firma a intrat în insolvenţă. Administratorul judiciar, Sorin Iancu, şi proprietarul Szilagyi Francisc, au arătat că problemele serioase au apărut în momentul în care firma a intrat în incapacitate de plată, astfel că acum orice venit este împărţit între cei înscrişi la masa credală. Szilagyi a spus că firma sa ar mai avea de recuperat bani de la primării pentru lucrări suplimentare efectuate la aceste contracte. Ba mai mult, unele proiecte au fost subevaluate, adică proiectul de la Micula a fost licitat la 9 milioane de lei dar după reanalizarea proiectului s-a ajuns la o valoare de 16 milioane. Ar mai exista varianta cesiunii părţilor de lucrări care au mai rămas de executat către altă firmă, dar băncile creditoare încă nu au dat un răspuns ferm cu privire la acest aspect, din moment ce au şi ele de recuperat bani. Fiind în faliment, nicio bancă nu acordă credit firmei, astfel că lucrările nu pot fi finalizate dar nici banii decontaţi, chiar dacă suma de primit ar fi mult mai mare decât cea de investit, fiind lucrări efectuate.

Prefectul le-a cerut tuturor celor prezenţi să facă tot posibilul să finalizeze proiecte, iar acolo unde se poate să-i ceară sprijinul. El le-a atras atenţia celor implicaţi în derularea proiectelor că cineva trebuie să răspundă pentru situaţia în care s-a ajuns şi a dat asigurări că dacă va descoperi probleme de natură subiectivă va sesiza organele abilitate. Prefectul a subliniat că scopul său este ca toate aceste proiecte să fie finalizate pentru a nu se repeta cazul de la Călineşti Oaş, şi să aibă de suferit cetăţenii.

Totuşi, se pare că ar mai exista o mică şansă ca proiectele să fie finalizate. Reprezentantul AFIR, Gheroghe Duma, a spus că timp ar exista, având în vedere modificări de procedură apărute miercuri care permit depunerea ultimelor dosare de plată cu cheltuielile efectuate până în 30 octombrie, urmând ca decontarea să se facă până la finalul anului. Un alt avantaj ar fi că la depunerea ultimului dosar de plată nu mai trebuie depuse autorizaţiile de funcţionare, acestea urmând să fie prezentate în termen de şase luni.