PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Mihai Huzău: Primăria interzice dreptul la libera exprimare a tinerilor, garantat de Constituție și CEDO

În ultima perioada am avut mai multe întâlniri cu tinerii, atât directe cât și în mediul online, și am observat că există o preocupare intensă a acestora pentru problemele lor și pentru mediul în care se dezvoltă. În cadrul acestor întâlniri, tinerii și-au exprimat dezamagirea în ceea ce privește implicarea personalităților publice în rezolvarea problemelor lor.

Plecând de la aceste discuții, am dorit să extind această inițiativă astfel încât cât mai mulți tineri să-și poată exprima părerea cu privire la problemele lor, la modul de rezolvare a acestora și la cine ar fi mai în măsură să le rezolve.

Împreună cu organizația locală de tineret PNL, m-am gândit că ar fi interesant să creăm niște locuri pe stradă unde tinerii să își poată exprima părerea cu privire la problematica prezentată mai sus. Pentru a face cât mai simplă exprimarea acestor păreri, tinerii urmau să completeze un chestionar.

Din păcate, această inițiativă a eșuat din cauza faptului că domnul primar Coica ne-a interzis acțiunea așa cum am gândit-o noi. Cel mai tare a fost deranjat de posibilitatea de a avea un contra candidat tânăr, cerându-ne imperativ să renunțăm la orice referire cu privire la dreptul tinerilor de a fi reprezentați de un primar tânăr.

Suntem profund dezamăgiți de modul în care înțelege domnul primar să se implice, sau mai degraba să nu se implice, în rezolvarea problemelor tinerilor din Satu Mare. Este evident nu numai că nu îl interesează aceste probleme, dar și că face tot posibilul să oprească orice inițiativă a altcuiva în acest sens.

Domnule primar Coica, vă transmitem pe această cale că informațiile pe care le-am fi obținut în cadrul acestei acțiuni se refereau la problemele tuturor tinerilor, atât ale celor apolitici, cât și ale celor care activează într-un partid politic, inclusiv ale tinerilor din partidul dumneavoastră.

Această acțiune nu este nicidecum una electorală, așa cum încercați dumneavoastră să sugerați, deoarece nu urma să facem nici o referire expresă la vreun candidat sau partid și nici vreun îndemn la vot, după cum am menționat și în cererea pe care v-am adresat-o.

Vă transmitem pe această cale, domnule primar Coica, că nu faceți altceva decât să încălcați dreptul la libera exprimare al tinerilor, garantat de către CEDO prin art.10 și 14 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, convenție care de altfel este obligatorie statului român odată cu aderarea la UE, obligație care reiese din Constituția României unde se arată în mod imperativ că statul român se obligă să respecte atât această convenție cât și toate tratatele europene și internaționale la care a aderat. Mai mult, acest drept al cetățeanului la libera exprimare a fost preluat și prevăzut în mod expres prin articolul 30 al Constituției României, motiv pentru care, cu prioritate instituțiile statului român sunt obligate să confere cetățenilor dreptul la libera exprimare și nicidecum să-l îngrădească în mod nejustificat.

Domnule primar, chiar dacă desconsiderați această clasă socială, vă rugăm să reveniți asupra deciziei dumneavoastră și să ne aprobați cererea fără restricțiile impuse, astfel încât toți tinerii din Satu Mare să-și poată exprima liber toate ideile și opțiunile.

Mihai Huzău
Prim-vicepreședinte,
Biroul Permanent Național TNL