PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

STENOGRAME Cum se discuta achitarea lui Vasile Lucuţ la Curtea de Apel Oradea

Unicarm

Vasile Lucut

Trei judecători de la Curtea de Apel Oradea au fost puși sub învinuire pentru fapte de corupție după ce l-au ”achitat” în mod suspect pe regele mezelurilor din Transilvania, Vasile Lucuț. EVZ.ro a publicat stenogramele din care reiese cum se discuta scăparea lui Lucuţ.

Președintele Secției Penale de la Curtea de Apel Oradea, Mihaela Pătrăuș, căruia i se spunea ”doamna doctor”, judecătorul pensionar Traian Munteanu, care se bucură de o pensie de aproximativ 10.000 de lei și judecătorul Mircea Pușcaș, condamnat și încarcerat pentru fapte de corupție, au fost chemați la DNA și acuzați l-au ajutat pe Vasile Lucuț să obțină o achitare, în urma admiterii unei rejudecarăi a unui dosar în care omul de afaceri fusese condamnat pentru ultraj. Lucuț este acuzat că l-a bătut pe un inspector de la Direcția de Sănătate Veterinară Satu Mare care a mers în control la un abator, proprietatea milionarului.
În prima fază, Lucuţ a fost condamnat de Judecătoria Satu Mare la opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru fapta de ultraj. La recurs, sentinţa a rămas definitivă la Curtea de Apel Oradea. De aici începe întreaga poveste care pare desprinsă din mafia italiană. Procurorii DNA susţin că Vasile Lucuţ a formulat o contestaţie în anulare, cerere care a fost depusă la Curtea de Apel Oradea.
Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 4 octombrie 2011, dar a fost repede preschimbat de judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, pentru data de 23 august 2011, când cei trei judecători au admis cererea contestaţia în anulare şi au decis casarea celor două sentinţe, chiar dacă una dintre ele era irevocabilă.
Pe rol intră doi polițiști
Potrivit EVZ, DNA a avut suspciuni legate de această sentință, dată ce completul celor trei judecători, Pătrăuș, Munteanu și Pușcaș. Sentinţa în cazul milionarului Lucuţ, susțin procurorii DNA a fost dată cu “încălcarea prevederilor legale în materia citării părţilor şi soluţionată în mare grabă, în cursul vacanţei judecătoreşti, în mod interesat financiar”.
În urma anchetei din 2012, procurorii DNA au ajuns la concluzia că Lucuț și-a aranjat ”ploile” cu ajutorul a doi polițiști din Satu Mare, Vlad Boșca și Felician Jurj. De altfel, Boșca, Jurj și Lucuț au fost trimiși în judecată de DNA, în acest dosar dar judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au dispus achitarea acestora.
În acest dosar, se arată că abordarea completului de judecată s-a făcut prin intermediul lu Felician Jurj, care era prieten ”foarte bun” cu un alt polițist, comisarul șef Gheorghe Pătrăuș, întâmplător soțul judecătoarei MIhaela Pătrăuș. “În baza acestor relaţii de prietenie, inculpatul Boşca Vlad şi-a exercitat influenţa prin intermediul inculpatului Jurj Felician asupra numitului Pătrăuş Gheorghe, în vederea determinării soţiei acestuia, numita Pătrăuş Mihaela să pronunţe o soluţie favorabilă”, se arată în rechizitoriul DNA.

Interceptări EVZ
“Programare la doamna doctor”
Cei doi poliţişti au fost cercetaţi într-un alt dosar penal şi, astfel, au ieşit la iveală detalii despre “manevrarea” dosarului. Data de 23 august, fixată pentru şedinţa de judecată apare în toate discuţiile chiar dacă se foloseşte un limbaj codat, judecătoarea Pătrăuş fiind numită “doamna Doctor”.
Discuţia a fost interceptată în data de 19 august 2011, ora 19.34.
Comisar şef Vlad Boşca: Mă uite, am fost pe la prietenul nostru, pe la Vasile (nota DNA învinuit Lucuţ Vasile) care m-o sunat şi am mers până la el. În 23 are ceva şedinţă.
Agentul Jurj Felician: Care Vasile?
V.B.: Ăla al nostru, măi … ăla cu neamurile de la Bihor … mă … cu văru … Ar trebui vorbit cu el … da m-o chemat, că în 23 are şedinţă, şti la …
J.F.: A … şedinţă, da, da, da! Chestia aia … aha!
B.V.: Chestia aia (nota DNA. judecarea contestaţiei în anulare din dosar 5244/296/2009, cu termen 23.08.2011). Şi ar trebui vorbit, că … na …
J.F.: Da, da. Am înţeles.
V.B.: Numai el să ştie, c-apoi ştie el, ce are de făcut.
J.F.: Da, da, da. Deci pe 23 …
După această discuţie, în data de 21 august 2011, ora 17.30, agentul Jurj i-a trimis comisarului şef Gheorghe Pătrăuş un SMS codat, în care milionarul Vasile Lucuţ era “unchiul” iar judecătoarea Pătrăuş, “doamna doctor”. “Marţi unchiu Vasile trebuie să meargă la control. Te rog să-l programezi la cabinetul doamnei doctor”.
A doua zi, pe data de 22 august 2011, ora 9.46, agentul Jurj revine cu un apel telefonic la comisarul şef Pătrăuş, soţul judecătoarei Pătrăuş.
Agentul Jurj Felician: Na, vezi mâîne, de mâine îi vorba, 23.
Comisar şef Pătrăuş: Da! Am înţeles! Liniştit … aşa cum am vorbit, mâine doar se vede motivele, atât.
J.F.: Îhî … Na vezi tu ce-i pe acolo Gheorghe, că bine-a fi, ma-nţelegi? Omu te-a pomenit, o zis

După această discuţie, agentul Jurj îl sună pe şeful său, comisarul Boşca, căruia îi transmite că totul e rezolvat. Apoi, Boşca îl sună pe milionarul Lucuţ. “Na, Vasile, îi vorbită, toată rugămintea omului, cu promisiunea că va fi bine, să ai toate actele alea ştii cu … clinice, cu spitalu, ca să fie acolo … la … ăsta … şti?”.
Procurorii DNA, arată în rechizitoriu că în data de 25 august 2011, ora 12.42, comisarul Pătrăuş l-a sunat pe agentul Jurj şi i-a spus că treaba despre care au vorbit a fost rezolvată. Mesarul pe scurt a fost transmis mai departe şi a ajuns la milionarul Lucuţ, prin intermediul comisarului şef Boşca. “Mi s- spus doar atât să-ţi transmit un mesaj: Treaba îi bună! Noa! Atât mi s-o zis”.

 

Exit mobile version