Sorin Nadoş a spus că doar 18 din cele 66 de camere au fost sparte de persoane neidentificate, iar ca urmare a sesizării făcute de un sătmărean “s-a pornit o, nu-i zicem investigaţie, o cercetare”.
“Pe site-ul respectiv noi am găsit 18 camere care au ajuns acolo din binevoinţa unor alţi cetăţeni, nu ştim cine încă, şi care au dat cumva de IP-urile camerelor. E un pic mai exotic subiectul, fiecare cameră este identificată cu un IP, o adresă unică. Dintre cele câteva sute de mii în Satu Mare, 66 sunt ale camerelor noastre de supraveghere. Cum au ajuns acele IP-uri şi în mâna cui au ajuns, poate urmează să stabilim. Vedem, o să ne consultăm“, a spus Nadoş.
El a precizat că este important să se afle cum au ajuns IP-urile la persoanele care au spart codurile, subliniind că sunt programe speciale de spart parole, deci era o chestiune de timp.
“Întrebarea esenţială este cum s-au obţinut acele IP-uri. După ce s-au obţinut, era o chestiune de timp să se poată sparge parola. Sunt programe speciale cu care se sparg parole după câteva săptămâni. Dacă ai răbdare poţi să le spargi“, a mai spus Nadoş.
Site-ul pe care puteau fi vizualizate imaginile este găzduit în Moscova.
Interesant este faptul că la nici două zile de la descoperirea acestei nereguli, conducerea Poliției Locale nu a făcut sesizări către instituțiile abilitate să investigheze astfel de infracțiuni. Precup a spus că poate să depună plângere și peste o lună, însă înainte de asta vrea să vadă ce s-a întâmplat în instituția pe care o conduce. El a spus că din instituție doar 10 persoane au acces la acele IP-uri, doar că printre persoanele care le știau sunt angajații firmelor cu care au contracte pe această temă, la care a a refuzat să le dea numele, și unele instituții abilitate, dar care nu pot fi pomenite.
Întrebați ce garanție au că situația nu se poate repeta, ei au spus că: niciuna!