PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Centru pentru imigranţi la Mădăras. Localnicii ameninţă cu proteste violente

Un nou scandal care îi are în centrul atenţiei pe imigranţi a izbucnit în localitatea Mădăras, unde marţi seara localnicii au aflat depre faptul că un preot iezuit din localitate va înfiinţa un centru pentru primirea acestora. Atât primarul Ardudului, Ovidiu Duma, cât şi localnicii sunt de-a dreptul revoltaţi pentru că au aflat de acest proiect de abia când a fost declarat “câştigător”, deci urmează să fie pus în aplicare.

Primarul din Ardud alături de câţiva localnici, s-au întâlnit astăzi cu prefectul Eugeniu Avram şi i-au solicitat intervenţia pentru a clarifica această situaţie şi a anunţa că localnicii se opun, fiind deciși să recurgă chiar şi la proteste violente.

Prefectul i-a rugat să se calmeze deocamdată, dând asigurări că problema se află în atenţia sa şi a instituţiilor avizate. El a cerut preotului iezuit din localitate care vrea să înfiinţeze un astfel de centru, să se oprească până când va avea toate răspunsurile de la instituţii, cerând în acelaşi timp şi șefilor instituţiilor să facă verificări cu privire la modul în care s-ar fi aprobat un astfel de proiect.

Din câte se ştie deocamdată, asociaţia Freres are două case în Mădăras, unde ar urma să fie cazate 10 persoane care au fost refugiate în România, dar după ce au trecut prin centrele de rezidenţă au primit statutul de “toleraţi”.

De acest nou centru s-a aflat de abia marţi după amiaza, când s-au făcut interviuri pentru angajare la viitorul centru.

Prefectul a cerut să vadă proiectul, dacă are toate avizele necesare, urmând ca instituţiile să se pronunţe.

Vom verifica legalitatea proiectului, vom vedea dacă trebuiau să aibă avizul autorităţii locale. Cetăţenii erau foarte revoltaţi, vreau să îi liniştesc, am preluat-o ca pe o problemă prioritară pentru Instituţia Prefectului şi pentru instituţiile publice din acest domeniu. Verificăm legalitatea acestui proiect, ce înseamnă el, cum se poate aplica“, a spus Eugeniu Avram.