”Ca pediatra, eu fac un apel catre toti parintii, educatorii si guvernele sa interzica folosirea tehnologiei de catre copii mai mici de 12 ani. Mai jos aveti 10 argumente bazate pe studii care sa va convinga”, spune Cris Rowan.
Academia Americana de Pediatrie si Societatea Canadiana de Pediatrie atrag atentia ca pe copiii intre 0-2 ani nu ar trebui sa ii expunem sub nicio forma la tehnologie, copiilor intre 3 si 5 ani ar trebui sa le fie restrictionat accesul pe tabelete, telefoane, net, TV, la o ora pe zi, iar copiilor intre 6 si 18 ani accesul ar trebui sa le fie permis doar pentru doua ore pe zi.
Copiii si tinerii folosesc de 4-5 ori mai mult dispozitivele electronice decat le-ar fi recomandat, ceea ce pune amprenta negativa serioasa asupra vietii lor:
10 motive pentru care copiii pana in 12 ani nu ar trebui lasati pe tablete si telefoane
1. Cresterea rapida a creierului
Intre 0 si 2 ani, creierul copiilor se tripleaza si continua sa creasca intr-o stare rapida de dezvoltare, pana la 21 de ani (Christakis 2011). Dezvoltarea precoce a creierului este determinata de stimuli din mediul inconjurator sau de lipsa lor. Stimularaea creierului provocata de supraexpunerea la tehnologie (telefoane mobile internet, iPaduri, TV) este asociata cu cu deficit de atentie, intarzieri cognitive, probleme de invatare, impulsivitate crescuta si o abilitate mai mica de autocontrol.
2. Dezvoltare intarziata
Tehnologia restrictioneaza miscarea, ceea ce poate provoca dezvoltare
intarziata. Unul din trei copii intra acum in scoala cu intarzieri de dezvoltare, ceea ce le influenteaza rezultatele academice si capacitatea de a invata. Pe de alta parte, miscarea ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile de invatare si sa fie mai atenti. Folosirea tehnologiei sub varsta de 12 ani este in detrimentul dezvoltarii copiilor si al capacitatii lor de a acumula informatii, arata Cris Rowan.
3. Obezitatea epidemica
Televizorul si jocurile video sunt corelate cu cresterea numarului de copii obezi. Copiii carora li s-a permis sa aiba un dispozitiv tehnologic in camera lor au cu 30% sanse mai mari sa devina obezi. Tot din cauza obezitatii, copiii secolului 21 ar putea fi prima generatie care nu va trai in medie mai mult decat generatia parintilor lor.
4. Deprivarea de somn
60% dintre parinti nu supravegheaza modul cum copiii folosesc tehnologia si astfel, 75% dintre copii au voie sa detina un calculator in camera unde dorm. 75% dintre copii sunt deprivati de somn, iar aceasta extenuare are mare impact asupra performantelor lor scolare.
5. Boli mentale
Folosirea in exces a tehnologiei este unul dintre factorii care provoaca depresie, anxietate, tulburari de atasament, deficit de atentie, autism, tulburare bipolara, psihoza si comportamente problematice la copii.
6. Agresivitate
Continutul media violent cauzeaza agresiunea la copii. Copiii sunt expusi la forme de violenta in mass media azi, ceea ce le afecteaza comportamentul. De exemplu, jocul Grand Theft Auto V care arata scene de sex explicit, crima, viol, tortura, mutilare si de asemenea multe alte programe TV si filme, dupa cum arata pediatra.
7. Dementa digitala
Continutul media de mare viteza contribuie la deficitul de atentie si la scaderea concentrarii si a memoriei. Copiii care nu pot fi atenti, nu pot invata.
8. Adictii
In prezenta tehnologiilor, parintii se detaseaza la randul lor de copiii lor. In absenta apropierii fata de parinti, copiii devin atasati de mijloacele tehnologice. Unul din 11 copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani dezvolta atasament de tehnologie.
9. Emisia de radiatii
In mai 2011, Organisatia Mondiala a Sanatatii a clasificat telefoanele si alte dispozitive wireless ca avand categoria B de risc cancerigen, din cauza emisiilor de radiatii.
Copiii sunt mult mai sensibili la o varietate de agenti, spre deosebire de adulti pentru ca sistemul lor imunitar si creierul se afla inca in faza de dezvoltare.
10. Nesustenabilitatea
Modurile prin care copiii sunt crescuti si educati cu tehnologia nu mai sunt sustenabile. Copiii sunt viitorul nostru, dar ce viitor avem daca ei utilizeaza in exces tehnologia. Este nevoie de o abordare de echipa urgenta pentru a reduce folosirea tehnologiei in randul copiilor, este de parere Cris Rowan.
Sursa: www.garbo.ro