PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Artefactele războinicilor avari, expuse Muzeul Judeţean (FOTO)

expozitie Avarii si gepizii (5)Vernisajul expoziţiei „Războinici avari în Transilvania” a avut loc astăzi la Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare, cuprinzând diferite aspecte ale culturii materiale din epoca avară legate de arme şi armament, modul de viaţă, costumul masculin şi feminin, obiceiurile funerare, viaţa de zi cu zi, relaţiile avarilor cu celelalte grupuri etnice din Bazinul Carpatic.

Artefactele sunt împrumutate din mai multe colecţii de la opt muzee din ţară, însoţite de material explicativ bogat. De asemenea au fost reconstituite costumele din perioada respectivă, dar şi machete simbolizând atacul unui grup de avari.

Expoziţia este completată de vestigiile gepidice descoperite la săpăturile arheologice legate de construcţia drumului ocolitor al municipiului Carei.

După cum a declarat directorul instituţiei, Felician Pop, despre avari se ştiu foarte puţine lucruri, fiind un popor care asemenea popoarelor migratoare din epoca respectivă, a dispărut. Despre avari se ştie că erau războinici foarte buni, erau luptători de elită și au inventat scărița de șa, ce îi ajuta în luptă.
Cel care s-a ocupat de organizarea expoziţiei, arheologul Robert Gindele, spus că avari au fost un popor venit din est care a stat în bazinul carpatic timp de trei secole, fiind descoperite câteva piese şi în judeţul Satu Mare. Singurul mormânt avar este cel din Dindeşti, care a fost descoperit întâmplător. În timp ce era săpat mormântul unui defunct, localnicii au descoperit un schelet şi l-au chemat pe arheologul care se afla acolo. Altfel, probabil că despre acest mormânt nu s-ar mai şti nimic.

Expoziţia este deschisă la Satu Mare până în 25 martie, după care se mută la Carei şi Tăşnad.

Exit mobile version