Starostele recită ciclul oraţiilor care subliniază despărţirea tinerilor de părinţi – iertăciunile („bulciugul” termen care se mai foloseşte în zona noastră), urări şi închinări de felicitare a naşilor. Se mai fac urări la înmânarea darurilor (la maghiari în secolul trecut era dansul miresei ocazie cu care se strângeau daruri în bani la „cumpărarea miresei”, ultimul dansator fiind mirele), şi tot la maghiari urări la aducerea bucatelor la masă şi ospăţ.
Ultima obligaţie a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri.
Taraful este o formație muzicală, constând dintr-un grup mic de lăutari (de la 3 până la 8 muzicanţi), care cântă muzică lăutărească sau populară. Concursul internaţional de staroste şi tarafuri are rolul de a populariza şi a conserva oraţiile tradiţionale şi specifice zonelor de folclor definite de judeţul Satu Mare precum şi muzica populară tradiţională specifică zonei, de asemenea muzicanţii se întrec în măiestrie şi conservarea folclorului muzical autentic şi tradiţional.
Concursul a ajuns la a doua ediţie, va avea loc la 13 Februarie 2016, ora 1500, în localitatea Ser, comuna Bogdand, judeţul Satu Mare, oferind o popularitate şi importanţă a localităţii pe harta festivalurilor din judeţul Satu Mare.
Sursa: Consiliul Judeţean