PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

UDMR și PNL cer amânarea ședinței pentru votarea bugetului. Coica: ”Salariile vor fi plătite cu întârziere”

UDMR și PNL solicită amânarea ședinței Consiliului Local Satu Mare, care trebuia să aibă loc mâine (2 februarie) pentru data de vineri (5 februarie). În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi în sala de ședințe a Consiliului Local, reprezentanții celor două partide au spus că solicită acest lucru din cauza faptului că au primit prea târziu proiectul de buget și că nu a fost timp suficient pentru studierea aprofundată a acestuia de către consilierii locali din cele două partide.

La conferința de presă a participat și deputatul UDMR, Kereskenyi Gabor, care a explicat de ce este solicitată amânarea ședinței. ”Solicităm amânarea ședinței Consiliului Local de mâine, care are ca obiectiv principal aprobarea bugetului local pe 2016. Având în vedere că materialele cu bugetul a fost transmise consilierilor locali în după-amiaza zilei de 28 ianuarie, adică joia trecută, și colegii noștri consilieri nu au avut la dispoziție timp suficient pentru a analiza acest buget, solicităm public domnului primar amânarea ședinței de mâine pe data de 5 februarie, adică pe vineri. Așa cum am văzut, consultând proiectul, am constatat lipsa de viziune a conducerii municipiului Satu Mare. Noi și colegii consilieri PNL nu vrem ca acest buget să fie unul de pomană electorală. Până în data de 5 februarie, colegii noștri vor participa la ședințele de comisie, vor cere lămuriri și vor putea formula modificare și îmbunătățire a bugetului, care ne dorim să fie unul de perspectivă și realist”, a precizat Kereskenyi Gabor.

La rândul său, co-președintele filialei municipale a PNL Satu Mare, Romeo Pop, a arătat că poziția PNL este identică în această speță cu cea a UDMR în acest caz. ”Este inadmisibil ca să-ți parvină atât de târziu materialele pe tema bugetului pe anul 2016. Efectiv nu ai timp fizic ca să poată fi studiate. Ne-am gândit încă de săptămâna trecută la acest demers, care iată că s-a materializat, și consider că municipiul Satu Mare merită un buget realist, bine gândit, structurat pe necesități concrete. Consilierii noștri o să încerce să aducă amendamente care vor fi doar în folosul obștei”, a afirmat și Romeo Pop.

În aceeași ordine de idei au făcut declarații atât consilierul PNL, Adrian Albu, cât și consilierul UDMR, Masculic Csaba, cei doi afirmând că, practic, a fost imposibil de analizat propunerea de buget pe anul 2016 într-un timp atât de scurt, acesta fiind motivul pentru care s-a cerut amânarea ședinței pentru vineri.

Ulterior, după conferința de presă a reprezentanților celor două  formațiuni politice, răspunzând solicitării făcute de UDMR și PNL, primarul Dorel Coica a declarat că este de acord cu propunerea formulată de reprezentanții celor două partide, dar că asta va însemna achitarea cu întârziere a unor salarii.


Suntem de acord amânarea ședinței pentru vineri. Dar ceea ce nu știau ei, dar au aflat acum, este că în 45 de zile de la elaborarea sa, bugetul ar fi trebuit să fie trecut prin ședința de Consiliul Local. Cele 45 de zile se împlinesc mâine. Astfel, după data de 2 februarie, plata salariilor se va face cu întârziere pentru că nu se va mai lucra după bugetul provizoriu. Deci, începând cu data de 2 februarie trebuie să ai bugetul în Consiliul Local. Asta înseamnă că toate plățile care ar trebui să fie făcute, inclusiv salariile, se vor da mai târziu. Trebuie să înțeleagă și profesorii și ceilalți salariați ai instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Satu Mare, că vor primi salariile mai târziu pentru că așa au dorit consilierii PNL și UDMR. Și asta nu datorită nouă, pentru că noi ne-am făcut la timp datoria, ci datorită lor”, a precizat primarul Dorel Coica.

Tot în cadrul conferinței de presă, Kereskenyi Gabor l-a acuzat pe primar că în loc să se ocupe de bunul mers al orașului se duce în excursii, la care Dorel Coica a răspuns că a fost plecat din oraș pentru a depune cererea de finanțare pentru reabilitarea Stadionului Olimpia, pentru a obține finanțare în ceea ce privește pachetele de străzi ce urmează a fi reabilitate, pentru înființarea celor trei posturi de medici dentiști în școli precum și pentru obținerea de fonduri suplimentare.