Ultima actualizare: ieri, 21:18
Locale

Vlad Mazilu, profesorul care din Brazilia a ajuns la Satu Mare

vlad maziluVlad Mazilu este originar din Ploieşti, absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității din Bucureşti. Din anul 2014, Vlad Mazilu predă filosofie, psihologie, antropologie în Satu Mare în cadrul conferinţelor organizate de Asociaţia Ageac, colaborare care l-a dus dincolo de ocean, până în Brazilia. În oraşul nostru se află de 2 ani şi este surprins plăcut de interesul sătmărenilor pentru cursuri şi conferinţe de extindere a cunoaşterii, cu toate că i s-a prezentat  oraşul într-o imagine mai pesimistă.

La cursurile lui Vlad din Satu Mare participă, în mod stabil, în jur de 70 de persoane iar la conferinţe de multe ori participă peste 200 de persoane. Loialitatea este o condiţie obligatorie pentru a fi profesor la Asociaţia Ageac pentru că nu există posibilitatea abandonării cursurilor oricând, asta pentru că etic nu e posibil, fiind greu de găsit rapid un înlocuitor pe măsură.

Istoria colaborării lui Vlad cu Asociația Ageac îşi are rădăcinile în Ploieşti, oraşul lui de provenienţă.  Conlucrarea lor s-a extins în timp în toată ţara, el optând să predea ulterior şi în Craiova şi Piteşti pentru ca într-un final să ajungă la Satu Mare.

Cursurile Ageac, prezente în 45 de ţări, au scopul de a oferi celor interesaţi şansa unei mai bune cunoaşteri de sine din perspective transpersonale, antropologico-filozofice dar şi perspective individuale prin prisma psihologiei. Participarea publicului este gratuită la cursuri şi în acelaşi timp Vlad predă pe bază de voluntariat.

vlad mazilu3

„Să fiu, să trăiesc la fiecare 2-3 ani în alt oraş, e energizant, e un stil de viaţă!” – Vlad Mazilu

Printre altele, Vlad mai are o slujbă online și prestează analize de sustenabilitate la o firmă din India, care îi permite practic să fie oriunde vrea pe o perioadă nedeterminată în funcţie de preocupările și pasiunile personale. Deşi este o opţiune foarte la îndemână, Vlad nu a fost încă în India.  Ar fi avut ocazia să meargă dar „încă nu s-a întâmplat acest lucru, vor mai fi şi alte ocazii”, ne-a spus el. Însă a avut şansa să se întâlnească cu reprezentanţii firmei indiene în Brazilia într-un alt context, despre care vă vom relata pe parcursul materialului de faţă. 

Ceea ce îl motivează cel mai tare, pe lângă pasiunea de a-i ajuta pe alţii pe calea autocunoaşterii, este să simtă spiritul locului, să întâlnească oameni noi aparţinând unor comunităţi diferite de cultura lui. Stilul acesta de viaţă în mişcare este o opţiune pe care Vlad şi-o doreşte, şi-o asumă, e cel care i se potriveşte, care îl ţine proaspăt.

Munca, dăruirea cu care predă Vlad, nu a trecut neobservată, iar universul l-a răsplătit pe măsură, dacă ne putem exprima astfel. Asociaţia l-a invitat  să participe în afara graniţelor României  la cursuri în Spania şi America, la Princetton University în calitate de cursant, student.  Dar momentul cel mai notabil a avut loc în 2012 când i s-a oferit şansa să predea în Brazilia.

vlad mazilu4

„Bucuria adevărată de-a trăi a brazilienilor ar trebui să fie un model de urmat pentru români!” – Vlad Mazilu

În 2012, în cadrul asociaţiei  s-a ivit o oportunitate pentru europeni de-a preda în Brazilia, în limba spaniolă. Fiind cunoscător al acestei limbi,  el şi-a depus aplicaţia şi a reuşit.

Vlad a predat în Brazilia pentru o perioadă de 6 luni în oraşul Fos de Iguacu, care se află situat la graniţa cu Argentina şi Paraguay. ”Faimoasa cascadă Iguacu aflată pe râul Parana, e punctul de atracţie al zonei. Oraşul este mai mare decât Satu Mare ca populaţie. Oricum în general un oraş din Brazilia de un anumit număr de locuitori se întinde pe o suprafaţă mult mai mare decât unul identic din România”, a povestit profesorul Vlad Mazilu.

vlad mazilu5În ceea ce priveşte temperamentul brazilienilor Vlad ne-a spus că aceştia, deşi sunt latini ca şi noi, sunt mult mai calmi şi calzi chiar şi decât spaniolii. Brazilienii sunt oameni bucuroşi de viaţă în adevăratul sens al cuvântului.

Nimeni nu se grăbeşte în Brazilia, ce nu faci azi poţi face mâine, ce nu faci săptămâna asta poţi face săptămâna viitoare. Cine e agitat, stresat, grăbit, nu e văzut bine”, și-a reamintit Vlad Mazilu.

Dacă ne gândim la faptul că Vlad predă în fond cursuri de sănătate interioară,  nu o să ne mire faptul că el consideră modelul comportamental-emoţional al brazilienilor o sursă de inspiraţie demnă de urmat pentru europeni, pentru români.

Calmul lor, buna dispoziţie  provine din faptul că este foarte cald, ceea ce predispune la reverie în favoarea acţiunii. Hrana? Produsele naturale sunt în abundenţă. Recolta se face de două ori pe an, de exemplu fructele care nu se vând în piaţă în prima zi, a doua zi se aruncă, se donează pentru că toţi clienţii preferă fructe proaspete iar oferta e suficientă. Comunitatea braziliană celebrează viaţa într-un mod adevărat, simplu, natural, recunoscător vizavi de creaţie, de şansa de a trăi”, a mai relatat Vlad Mazilu.

La întrebarea despre cunoştinţele lor despre România, am aflat de la interlocutorul nostru că acestea sunt sumare și se rezumă la câteva personaje din sport. Ei îi cunosc pe Nadia şi pe Hagi, și au auzit mai puțin de Dracula și Transilvania, dar esenţial este că ei apreciază foarte mult tot ceea ce vine din Europa şi este legat de cultura europeană pe care o consideră superioară.  ”A fost o onoare pentru ei faptul că am venit din Europa să predau antropologie, filozofie!”, a încheiat profesorul Mazilu.

2 comentarii

  1. Vasile Misca Răspunde

    Doar voi ati mai ramas “pe baricade” in a-l promova pe acest impostor. Tot restul presei satmarene s-a dezis de el dupa ce InformatiaTV a fost la un pas sa ia o amenda colosala din cauza “invataturilor” promovate de acest individ in emisiunile ce le avea acolo. Vai de capul vostru!

    • MARIANA PAVEL Răspunde

      domnule Vasile, dumneavoastră sunteți specialist în impostură? sau în ce calitate vă exprimați OPINIA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Spectacol pentru copii prezentat de Trupa Harag György

Primul spectacol pentru copii jucat în sala amfiteatru intitulat Poveste pe loc, urmează să aibă o reprezentație cu intrare pe...

Închide