PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Spectacol cu husari de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (FOTO&VIDEO)

În ciuda vremii potrivnice, sute de persoane au ieșit azi în stradă pentru a sărbători 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, eveniment organizat la Satu Mare de UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari.

La manifestările de la Satu Mare a fost prezent președintele UDMR, Kelemen Hunor, parlamentarii maghiari de Satu Mare, Pataki Csaba, Kereskenyi Gabor și Erdei D. Istvan, dar și alți reprezentanți ai UDMR din județ.

Sărbătoarea a debutat cu depuneri de coroane la placheta amplasată în cinstea lui Petofi Sandor pe o clădire din Piața Libertății.

Apoi s-a plecat în procesiune, cu husari călare și fanfară în frunte spre bustul lui Petofi Sandor din Piața Eroii Revoluției, în părculețul din fața Spitalului Vechi. Rând pe rând, aici au luat cuvântul subprefectul Altfatter Tamas, care a transmis mesajul premierului român Dacian Cioloș, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, care a transmis mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, președintele UDMR, Kelemen Hunor, precum și președintele UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

15 Martie este sărbătoarea oricărui maghiar care trăiește indiferent unde în lume. Este o sărbătoare importantă fiindcă este legată de lupta pentru libertate. Și în secolul 21, fiecare comunitate și fiecare națiune are nevoie de libertate și ceea ce cred eu în continuare că nu poate să fie nimeni liber dacă cel care trăiește lângă el nu are libertatea deplină, și acest lucru înseamnă și siguranța zilei de mâine, siguranța de a-și păstra identitatea națională. Eu sunt convins că în secolul 21, maghiarii și românii, în această zonă a Europei, în această țară, în România, sunt condamnați, în ghilimele, la libertate. Dacă ne respectăm, atunci vom reuși să fim și liberi și să ne păstrăm identitatea noastră națională fiecare în așa fel încât să nu-l lezăm pe celălalt. Respectul reciproc este extrem de important, altfel orice tendință și dorință de a fi liber rămâne fără posibilitatea de a se realiza”, a spus Kelemen Hunor.

Procesiunea de la bustului lui Petofi Sandor s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori și cu un scurt program artistic, după care, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a fost programat un spectacol artistic dedicat acestei sărbători.