Valer Sasu a simţit chemarea încă de mic copil pentru arta plastică. Valer s-a manifestat imediat în arta plastică prin modalitatea cea mai îndemână la acea vârstă, desenul. Primele desene ale lui Valer datează de la vârsta de 2 ani şi au ca subiecte animalele, dinozaurii. Familia sa l-a încurajat şi susţinut să păşească pe această cale datorită talentului dar şi pentru că pasiunea pentru arta plastică e o moştenire de familie, ambii părinţi fiind artişti plastici. După ce a absolvit Liceul de Artă din Satu Mare, Valer a studiat şi s-a maturizat artistic la Universitatea de Artă şi Design din Cluj. Experienţa întâlnirii cu mediul cultural şi uman clujean a fost una hotărâtoare pentru devenirea şi formarea lui.
„Pe mine Clujul m-a schimbat foarte mult. Putem spune că este o capitală şi e într-o ascensiune continuă. Nu doar pentru că aici se adună elita Transilvaniei, dar adevărul e că sunt foarte mulţi oameni de calitate în Cluj în toate domeniile. În ceea ce priveşte arta plastică cele mai mari nume din domeniu sunt aici la Cluj, chiar pot aminti nume de talie mondială: Adrian Ghenie (la Londra s-a vândut o lucrare de-a lui cu milioane de euro), Mircea Suciu şi alţii. În orice zi nimereşti, la Cluj e o atmosferă ca şi cum ar fi weekend şi în acelaşi timp oraşul prosperă”, a povestit Valer Sasu.
Astfel, unele dintre picturile sale au fost vândute Muzeului de Artă din Baia Mare, Colegiului Reformat din Debrecen precum şi altor instituţii.
După o perioadă de cumul de experienţă artistică şi de succese, Valer a simţit că este timpul să transmită şi altora din cunoştinţele şi viziunile sale. A devenit profesor la Liceul de Artă din Satu Mare şi asistent universitar la Universitatea din Baia Mare.
Dacă a fi profesor înseamnă să poţi să îmbunăteşti starea lucrurilor în primul rând la nivelul individului, artistul Valer Sasu şi-a dorit să facă acest lucru şi dintr-o poziţie cu influenţă mai mare şi la nivelul maselor. S-a angajat muzeograf la Muzeul Judeţean şi a încercat cu ardoare şi pasiune să aducă o infuzie de gândire de oraş mare, să obţină sprijin real pentru artă, dar după mai bine de un an şi a dat seama că la nivelul autorităţilor, în Satu Mare lucrurile nu funcţionează bine în favoarea artei.
„Satu Mare şi acum mai păstrează pe alocuri aerul boem din anii 70-80. Acest aspect este un lucru bun, dar în rest, în prezent altceva pozitiv-constructiv din punct de vedere al artei nu pot aminti. Depinde foarte mult de conducerea oraşului, de ce se reuşeşte în general în oricare din domenii, la nivel de grup. Ce pot spune este că pe unde am umblat în afara oraşului am auzit vorbindu-se de Satu Mare ca de un Vaslui al Ardealului, oraşe mai mici ca Bistriţa de exemplu fiind deja mult mai înainte cultural ca şi noi”, a mărturisit artistul.
Una dintre trăsăturile tipice ale oricărui artist prezentă şi la Valer Sasu, este continua căutare a noi modalităţi de exprimare. Ultima noutate în materie de expresie artistică pentru Valer Sasu este domeniul tatuajului. El a hotărât să se exprime pe pielea umană, realizând tatuaje de un nivel artistic real, mergând atât de departe încât răspunde şi cerinţelor de-a face reproduceri după pictori celebri din diferite epoci: renaşterea, barocul, etc.