PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Plachetă comemorativă pe locul fostei Uzine Electrice la Satu Mare. Era un obiectiv de maximă necesitate la acea vreme (FOTO)

Dorel Coica, panou uzina electrica (3)O plachetă comemorativă a fost amplasată pe locul fostei Uzine Electrice a orașului Satu Mare. Placheta a fost montată pe unul dintre pilonii care susțin varianta de urcare pe Podul Decebal dinspre bulevardul Transilvania, și a fost inaugurată astăzi în prezența primarului Dorel Coica, a deputatului Erdei D. Istvan, a unor consilieri locali dar și a unor foști angajați ai acestei uzine.

Cu această ocazie, primarul Dorel Coica a arătat că fosta Uzină Electrică a deservit populația orașului Satu Mare în condiții foarte bune.

”Ceea ce este foarte important este faptul că în perioada marilor inundații, când Satu Mare a fost distrus în mare parte de apele Someșului, această uzină și-a făcut din plin datoria și a alimentat, pe lângă municipiul Satu Mare, și foarte multe comune din județ. Din păcate, construcția acestui pod a dus la raderea acestei uzine de pe suprafața pământului, dar, împreună cu toți cei care au contribuit alături de Primărie, am dorit să lăsam aici o urmă a existenței acestei uzine”, a spus primarul Dorel Coica.

În continuare, deputatul Erdei D. Istvan, a făcut o scurtă istorie a Uzinei Electrice Satu Mare, care a fost înființată în 31 decembrie 1891 la decizia conducerii de atunci a orașului Satu Mare. A fost un obiectiv de maximă necesitate la acea vreme. Aceasta nu a fost niciodată nici în proprietatea privată, nici în proprietatea statului, ci doar a orașului Satu Mare.

Necesitatea apariției acestei uzine a fost legată de înființarea teatrului din Satu Mare, a cărui iluminare nu a mai fost permisă cu gaz ci cu electricitate, motiv pentru care a și fost amplasată lângă acest imobil. În 1893 uzina a fost mutată lângă Someș, unde în prezent se află pilonii de susținere a podului Decebal.

Această uzină a alimentat orașul, consumatorii casnici, la 110 volți, curent continuu. În 1932 apare curentul alternativ, când uzina a început să furnizeze electricitate la 220 volți. În anul 1900, uzina a alimentat și linia de tramvai a orașului Satu Mare. În 1962, conectându-se la sistemul energetic național, Uzina Electrică a rămas doar ca un producător de electricitate de rezervă, iar în 1973 a fost demolată pentru a se construi noul pod.

Exit mobile version