PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Plachetă comemorativă pe locul fostei Uzine Electrice la Satu Mare. Era un obiectiv de maximă necesitate la acea vreme (FOTO)

O plachetă comemorativă a fost amplasată pe locul fostei Uzine Electrice a orașului Satu Mare. Placheta a fost montată pe unul dintre pilonii care susțin varianta de urcare pe Podul Decebal dinspre bulevardul Transilvania, și a fost inaugurată astăzi în prezența primarului Dorel Coica, a deputatului Erdei D. Istvan, a unor consilieri locali dar și a unor foști angajați ai acestei uzine.

Cu această ocazie, primarul Dorel Coica a arătat că fosta Uzină Electrică a deservit populația orașului Satu Mare în condiții foarte bune.

”Ceea ce este foarte important este faptul că în perioada marilor inundații, când Satu Mare a fost distrus în mare parte de apele Someșului, această uzină și-a făcut din plin datoria și a alimentat, pe lângă municipiul Satu Mare, și foarte multe comune din județ. Din păcate, construcția acestui pod a dus la raderea acestei uzine de pe suprafața pământului, dar, împreună cu toți cei care au contribuit alături de Primărie, am dorit să lăsam aici o urmă a existenței acestei uzine”, a spus primarul Dorel Coica.

În continuare, deputatul Erdei D. Istvan, a făcut o scurtă istorie a Uzinei Electrice Satu Mare, care a fost înființată în 31 decembrie 1891 la decizia conducerii de atunci a orașului Satu Mare. A fost un obiectiv de maximă necesitate la acea vreme. Aceasta nu a fost niciodată nici în proprietatea privată, nici în proprietatea statului, ci doar a orașului Satu Mare.

Necesitatea apariției acestei uzine a fost legată de înființarea teatrului din Satu Mare, a cărui iluminare nu a mai fost permisă cu gaz ci cu electricitate, motiv pentru care a și fost amplasată lângă acest imobil. În 1893 uzina a fost mutată lângă Someș, unde în prezent se află pilonii de susținere a podului Decebal.

Această uzină a alimentat orașul, consumatorii casnici, la 110 volți, curent continuu. În 1932 apare curentul alternativ, când uzina a început să furnizeze electricitate la 220 volți. În anul 1900, uzina a alimentat și linia de tramvai a orașului Satu Mare. În 1962, conectându-se la sistemul energetic național, Uzina Electrică a rămas doar ca un producător de electricitate de rezervă, iar în 1973 a fost demolată pentru a se construi noul pod.