Prezentă la ședință, conducerea firmei Beny Alex, prin avocatul care a reprezentat-o, Irina Poinar, au solicitat consilierilor locali să intervină pentru a explica de ce nu au putut fi respectate termenele prevăzute în contract, lucru care, după consultarea consilierilor, s-a și întâmplat.
Astfel, avocatul firmei Beny Alex, Irina Poinar, a arătat că a aflat din presă că se dorește rezilierea contractului de concesiune a ștrandului pentru firma pe care o reprezintă. A cerut consilierilor să analizeze care este momentul și oportunitatea acestui proiect de hotărâre, să aibă în vedere, la luarea decizie, data la care contractul a fost încheiat, data la care ultimul act adițional a fost semnat și faptul că, la ora actuală, municipiul Satu Mare are un ștrand care este funcțional.
Avocatul firmei a arătat că o mare problemă în ceea ce privește realizarea investițiilor la ștrandul sătmărean o reprezintă situația juridică a terenurilor de acolo.
”Terenurile care fac obiectul de activitate a contractului de concesiune nu au nici acum o situație juridică clară. Atâta vreme cât concedentul nu și-a respectat obligația asumată prin contract, nu-și poate invoca propria culpă pentru a obține încetarea acestui contract, cu atât mai mult printr-o procedură atât de complicată. Eu consider că este un proiect mult prea important, care are mari efecte asupra orașului, ca să poată fi luată o decizie într-o ședință atât de telegrafică. La toate demersurile pe care le-am făcut, Primăria nu a dat curs. Mai mult, din adresele pe care noi le-am obținut în mod indirect, și nu direct de la partenerul de afaceri, am constatat că s-a încercat sabotarea acestui proiect. Sunt într-adevăr unele probleme cu respectarea unor termene, dar acest lucru nu se datorează societății concesionare ci lipsei unei situații juridice clare a terenurilor. În condițiile în care ți se cere să faci investiții de milioane de euro pe un teren care nici acum, deși contractul este din 2008, nu are o situație juridică clară, cred că măcar trebuie să ni se asculte punctul de vedere”, a spus avocatul Irina Poinar.
Consilierul local Butka Gergo a întrebat executivul de ce s-a așteptat atât de mult luarea deciziei de reziliere a contractului de concesionare, de ce nu a fost monitorizată mai atent de Primărie îndeplinirea termenilor din contract, considerând că este o neglijență din partea Primăriei că s-a lăsat această decizie pe ultima sută de metri în condițiile în care la 1 Mai ar trebui să se deschidă ștrandul.
Consilierul local Nits Janos a propus amânarea acestui punct de pe ordinea de zi pentru o ședință viitoare, explicând și de ce, însă propunerea acestuia a căzut.
De asemenea, a mai intervenit și consilierul Masculic Csaba, membru în comisie, care a explicat de ce s-a întârziat cu raportul întocmit.
În cele din urmă, s-a trecut la votul proiectului de hotărâre. Proiectul de reziliere a contractului de concesiune avea nevoie de 16 voturi pentru, dar a luat doar 7 voturi pentru (vot PSD), două împotrivă (vot Marcela Papici și Butka Gergely) și 7 abțineri (consilieri UDMR și PNL).