PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Timbrul de mediu va fi eliminat. Cum va fi plătită taxa de poluare

Timbrul de mediu ar putea fi schimbat începând cu 1 ianuarie 2017 pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat și va deveni o taxă împarțită în impozit și rovinietă, astfel încât va fi plătită și de mașinile cu numere străine care tranzitează România.

Senatorii au inițiat, anul acesta, un proiect de lege pentru ca timbrul de mediu să fie calculat, începând de anul viitor, în funcție de tipul autovehiculului și norma de poluare, să fie exprimat în euro și să fie plătit odată cu rovinieta (7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni).

Pentru șoferii români, timbrul de mediu va fi achitat ca un impozit, prin împărțirea cuantumului timbrului datorat la durata medie de utilizare a autovehiculului și ajustarea cu un parametru care reflectă vechimea autovehiculului, scrie wall-street.ro.

Astfel, tariful pentru timbrul de mediu, în funcție de norma de poluare, va crește cu 10% la Euro 4, 25% la Euro 3, 50% la Euro 2, 75% la Euro 1 și 100% la non-Euro.

Un exemplu de plată a timbrului de mediu pentru mașinile Euro 5 va fi: 3 euro pentru o zi, 5 euro pentru 7 zile, 12 euro pentru o lună, 14 euro pentru 3 luni sau 20 de euro pentru 12 luni.

În ultimii 9 ani, taxa de primă înmatriculare a fost plătită o singură dată pe durata de funcționare a autovehiculului.

Sursa: stirinoi.tk