PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Victimele accidentelor de circulație plătesc spitalizarea. Își pot recupera banii de la vinovați

În cazul în care necesită internare, victimele accidentelor de circulație sunt obligate să plătească spitalizarea urmând ca apoi să aibă posibilitatea de a-și recupera banii de la cel ce s-a făcut vinovat de producerea evenimentului rutier.

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, Marcela Papici, a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit normelor metodologice elaborate încă în 2006, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate decontează cheltuielile spitalului cu victimele accidentelor de circulație internați, însă unitatea trebuie să restituie acești bani trimestrial. În aceste condiții, spitalul recuperează banii de la cei internați, adică de la victime, urmând ca apoi, aceștia, să și-i recupereze la rândul lor de la cei ce se fac vinovați de producerea accidentului.

Conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare a întocmit un model de formular pe care îl prezintă, la externare, fiecărui pacient tratat în urma unor accidente rutiere, dar și victimelor agresiunilor fizice sau a celor cu tentative de suicid.

În aceste situații, spitalul se constituie parte civilă în procesele intentate vinovaţilor de accidente sau agresiuni, dar procesele durează mult, iar sumele se recuperează greu şi cu foarte mare întârziere.

Numai în intervalul  ianuarie-martie, au fost internate 20 de victime ale accidentelor de circulație, cu care s-au cheltuit peste 151.000 de lei, din care au fost recuperați doar 9.687 de lei. De asemenea, în perioada iunie – decembrie a anului trecut, au fost internate 106 victime ale unor accidente de circulație, cu care s-au cheltuit peste 612.000 lei din care, până în prezent, au fost recuperați doar circa 10%. Peste 300 de procese pe această speță sunt pe rol în prezent.