PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Directorul APM Satu Mare atrage atenţia: patronii taie copacii după bunul plac!

Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a atras atenţia, astăzi, în şedinţa Colegiului Prefectural, asupra unei probleme de mediu grave, şi anume faptul că patronii unor localuri taie pur şi simplu arborii după bunul lor plac, pentru amenajarea de parcări sau terase, deși ar avea nevoie de aviz de specialitate.

Elisabeta Bekessy a dat două exemple concrete, afirmând că în aceste cazuri s-au aplicat amenzi, care însă nu au rezolvat problema.

“Se practică aceste iniţiative din partea unor persoane juridice. Dau exemplu pe Avram Iancu, în urma deschiderii unui bar, în faţă are un copac şi nevoie de parcare. Fiind copaci sănătoşi, fără aviz sau autorizaţie, a tăiat copacii, şi-a amenajat parcarea. Noi am sesizat Garda de Mediu, le-a aplicat o amendă, dar cu amendă nu se rezolvă nimic. Noi tot plantăm, plantăm, şi vine cineva, îi e în drum copacul şi îl taie frumos. Este un aspect care nu se poate accepta. Persoane juridice fără simţ civic apelează la astfel de gesturi strigătoare la cer. Nu mai vorbim de Calea Traian, acolo ca să îşi facă o terasă în faţa pizzeriei, nu a avut loc suficient, şi-a extins terasa, i-a fost în drum copacul, l-a tăiat fără aviz de tăiere”, a  declarat Bekessy.

Ea a explicat că este nevoie urgentă de realizarea registrelor spațiilor verzi și de modificarea Legii spațiilor verzi nr.24/2007, în sensul obligării celor care taie ilegal arbori să planteze copaci noi de aceleași dimensiuni.