Directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, a declarat că pot fi admirate ii realizate începând cu anul 1875, ce au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, care au donat 191 de piese de port popular Muzeului Etnografic al Ardealului, în anul 1934. Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu (prima fiind sora, a doua soția prim-ministrului I. C. Brătianu) pentru portul țărănesc, se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central- și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național.
În România, o asemenea inițiativă a aparținut în mod semnificativ reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curţii regale.
“Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradiţiilor. După cum bine ştim, şi reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova şi pentru frumuseţea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament şi o eleganţă extraordinară, o cromatică armonioasă şi cred că multe doamne care vor trece pragul expoziţiei noastre se vor inspira şi vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme”, a afirmat Felician Pop.
Vernisajul a fost urmat de Parada modei etno, la care au participat Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu”, Biblioteca Județeană Satu Mare, Grădinița ”Guliver” și Muzeul Județean.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj – Napoca.