PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Biserica a învins. Consiliul Local blochează Lidl la Satu Mare

Proiectul prin care Lidl ar fi dorit să construiască un magazin pe strada Careiului, în imediata vecinătate a Bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena ” de la Cap Pod Golescu a fost blocat. Proiectul de hotărâre a fost respins, la insistențele Bisericii, astăzi, în ședința Consiliului Local Satu Mare.

De departe, cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Local Satu Mare a fost Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei: Planul Urbanistic Zonal – „ Construirea supermarket LIDL, amenajari accese şi parcaje, organizare de şantier, branşamente/racorduri la utilităţi, amplasare totemuri şi panouri publicitare, împrejmuire proprietate”.

La acest punct de pe ordinea de zi, consilierii PSD și ALDE au propus o amânare pentru ca reprezentanții bisericii și cei ai companiei Lidl să aibă posibilitatea de a dialoga.

Consilierul Magyar Lorand a propus, și el, amânarea discutării acestui proiect de hotărâre până va fi găsită o soluție agreată de toți. Și consilierul Tiberiu Gunther a spus că dezbaterile pot fi amânate, dar cinee se angajează să facă o nouă documentație. La rândul său, consilierul Masculic Csaba este de părere că Lidl nu-și va modifica poziția și, dacă nu i se permite să construiască magazinul, ar putea renunța la proiectul de la Satu Mare.

Reprezentantul Lidl, Cosmin Man, prezent la ședință, spune că propunerea companiei pe care o reprezintă de a construi un magazin la Satu Mare în zona respectivă este întemeiată și ar aduce beneficii atât pentru oraș cât și pentru companie. De asemenea, a mai precizat că nu are altă poziție și dacă propunerea lor ar fi aprobată ar fi foarte bine, dacă nu ”România este o țară mare, avem unde să investim”.

În schimb, reprezentanții bisericii spun că s-a propus un dialog între cele două părți, dar acesta nu a mai avut loc niciodată, fiind contraziși de reprezentanții Lidl care a afirmat că au avut loc întâlniri și discuții. Reprezentanții bisericii își doresc însă o dezbatere publică pe această temă.

În cele din urmă s-a trecut la vot. Pentru ca proiectul de hotărâre să treacă erau necesare voturile a jumătate plus unul din numărul total de consilieri, adică erau necesare 12 voturi din 23. Au fost adunate doar 11 voturi pentru (UDMR și PNL), zero împotrivă și șase abțineri (PSD și ALDE), în timp ce șase consilieri nu au fost prezenți la ședința de astăzi.

La ieșirea din sala de ședințe, reprezentantul Lidl, Cosmin Man, nu a vrut să facă nicio declarație. Astfel că nu se știe dacă Lidl va renunța la proiect sau va reface documentația după cum cere Biserica.