PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Draxlmaier, văzută prin ochii sătmărenilor. Ce spun aceștia despre situația de acolo

După materialele postate pe site-ul PortalSM, conducerea fabricii nu și-a exprimat niciun punct de vedere, însă sătmărenii și-au spus părerea cu vârf și îndesat. 

Comentariile postate de cititori au evidențiat ceea ce se întâmplă  în interiorul fabricii pe care mulți au asemănat-o cu un lagăr. În marea lor majoritate, comentariile aparțin unor foști angajați deoarece actualii se tem că vor avea de suferit dacă o fac.

Redăm câteva dintre comentariile postate la materialele PortalSM anterioare despre Draxlmaier Satu Mare.

Robert Cornelia Kinczel: ”Eu nu am cunostinte la firma respectiva dar nici un cuvant pozitiv nu am auzit despre ei. Oare de ce pleaca lumea de acolo, chiar cred ca oamenii sunt prosti? Degeaba dai la oameni marire de salar pana cand tot timpul esti stresat de la spate lumea nu sta”.

Noemi Csatari: ”Mama mea de acolo s-a ales cu o boala urata dermatologica…ce nici acum, dupa 7 ani, nu si-a revenit complet dupa N tratamente …. Peste 10 ani a lucrat la Drexi cu acele cabluri unse cu fel si fel de soluții chimice care, fiind arse in cuptorul acela special  erau in contact direct cu pielea… plus inhalat acel fum cu chimicale… Colega ei,cu care lucra cot la cot, a murit in urma cu 2-3 ani …cancer la plamani (dansa a fost nefumatoare)… o alta rudenie dupa o serie de analize detaliate (se simtea f. rau) avea toxicitate f. crescuta… Cam toti au plecat.”.

Patricia Dorottya Boros-Szabo:  ”Un sfat ptr. femei gravide: cat de repede sa se scrie afara ca oricand poate sa faca avort spontan din cauza cabluriilor care sunt acoperita cu substante chimice care sunt foarte periculoase !!! Stiu din experienta”.

Tomy Tamas: ”Ce vreti sa schimbati sa lucram mai mult ca prostii? Trebuje sa-i puneti pe ei sa traga macar o zi in locul nostru sa vada cum merge masa la 5;31 de secunde si sa vad daca șefii care stau la birou pot 8 ore în fiecare zi”.

Judit Ripszki: ”Fabrica asta dupa 16 ani e de rasul judetului.  Eu, acum 16-17 ani, am lucrat acolo 6 luni de zile. Si pe vremea aceea asa a fost, sefele care vroiau sa ajunga maestre, vai si- amar de grupa!! De la toxicitate imi pica parul cu pumnii( noroc ca aveam din ce). Si atunci, lingai,bataie de joc”.

De-a lungul timpului s-a încercat înființarea unui sindicat la Draxlmaier, dar fără sorți de izbândă. Iată ce spune vicepreședintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje, Gheorghiță Bica, despre situația de la Satu Mare.

“Mafia” de la Drm S. Mare , alături de care stau la loc de “Cinste” așa ziși “”Reprezentanți”” ai Salariaților , conduși de un membru “marcant” al unui partid politic , fac presiuni asupra muncitorilor și le “recomandă ” să nu adere la organizația sindicală , iar cei care sunt membri ai organizației sindicale sunt amenințați și presați psihologic să renunțe la organizația sindicală. E lesne de înțeles de ce au asemenea atitudine ostilă , antisindicală și ilegală !!! “Inexistența” instituțiilor abilitate ale statului le dă speranțe că fac ce vor, cu cine vor, și când vor!!! ITM SATU MARE NICI NU EXISTĂ . EXISTĂ ORGANIȚAȚIA SINDICALĂ CARE VA APĂRA ÎNTOTDEAUNA DREPTURILE ȘI INTERESELE MEMBRILOR SĂI! ÎMI DORESC DOAR ATÂT: UNITATE ȘI SOLIDARITATE!!! SINDICALIȘTI, NU VĂ FIE FRICĂ , “MAFIA” TOT PICĂ!!!”

Angajații de la Draxlmaier sunt încurajați și de alți sătmăreni să se organizaze într-un sindicat:

Adam Nagy: ”Uniti-va, nu va speriati si atunci va fii schimbare. Nu directiunea sau TESA face bani, ci voi muncitorii, daca nu va miscati si nu va deschideti gurita toti deodata, tot sclavi veti ramane”.

Așteptăm în continuare un punct de vedere din partea conducerii fabricii față de ceea ce se spune despre Draxlmaier Satu Mare