PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Mircea Ardelean şi alte nume grele, condamnate la închisoare cu executare

 

Ioan Mircea Ardelean

Ioan Mircea Ardelean

Fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a primit o condamnare de 8 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare mită. Sentinţa a fost dată vineri de Tribunalul Bihor.

În același dosar, omul de afaceri Gheorghe Moiş a primit condamnat la 2 ani si 10 luni închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea.

Conform sentinţei, Mircea Ardelean a fost condamnat la: “8 ani închisoare în detenţie şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi, g cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pedeapsa complementară, dreptul de a ocupa o funcţie sau exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natură aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii potrivit art 65 alin 1 cod penal”.

Omul de afaceri Gheorghe Moiş a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare și 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a, b și c cod penal de la 1969, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pedeapsa complementară, dreptul de a ocupa o funcție sau exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natură aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii potrivit art 65 alin 1 cod penal de la 1968.

Istvan Soos a fost  condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare în detenţie şi 5 ani pedeapsă complementară.

De asemenea inculpatul Mihai Crişan a primit pedeapsa de 2 ani și 10 luni închisoare şi pe Becski Daniel Gheorghe la 5 ani şi 8 luni închisoare

De asemenea, instanţa măsurile DNA din 11.12-2014 prin care s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile proprietatea inculpatului Ardelean Ioan Mircea, dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 23.614 lei, reprezentand contravaloarea mitei primite de la inculpatul Mois Gheorghe (valoare renovare apartament), precum și a sumei relative de 7700 lei reprezentând contravaloarea mobilierului primit prin intermediul inculpatului Soos Istvan. De asemenea, dispune confiscarea extinsă de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea a sumelor de: 38,886 lei (diferența rămasă dupa scăderea confiscării speciale), 25.000 euro, precum și 36 de monede din metal galben, cu o valoare de aprox.37.000 de euro), sume pe care inculpatul nu le poate justifica.

Condamnaţii sunt obligaţi şi la cheltuieli judiciare după cum urmează Soos Istvan la 11000 lei, Ardelean Mircea 20 000 lei, Mois Gheorghe 13000 lei, Becski Daniel şi Crilan Mihai câte 9000 lei.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea în termen de 10 zile.

 

Acuzaţiile DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpatului Ioan Mircea Ardelean, director executiv al Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, luare de mită în formă continuată,abuz în serviciu în formă continuată, și în stare de arest la domiciliu a inculpaților Gheorghe Moiş, administrator al unei societății comerciale, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită, precum şi a lui Soos Istvan, șef Birou Colectare și Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu-Mare, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată, spălare de bani. 

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În cursul lunii noiembrie 2013, inculpatul Ardelean Ioan Mircea, în calitate de director executiv interimar al Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, a pretins inculpatului Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în București, deținut de fiica inculpatului Ardelean Ioan Mircea.
În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgență, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.
Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziția de materiale și executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.
În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiș Gheorghe, la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.
La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.
De menționat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiș Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.

În perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv luna martie 2014, inculpatul Soos Istvan, în calitate sa de șef Birou Colectare și Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu-Mare, în urma unei înțelegeri prealabile cu șeful său, inculpatul Ardelean Ioan Mircea, a pretins de la un agent economic, în numele acestuia din urmă, mai multe obiecte de mobilier (canapele fixe și extensibile, pat dormitor, saltele, perne etc.), în vederea mobilării a 4 locuințe ce aparțineau celor doi inculpați sau unor rude ale acestora.
Aceste bunuri, în valoare totală de aprox. 12.500 lei, au fost livrate de firma respectivă la adresele indicate de inculpatul Soos Istvan, fără a fi achitate de beneficiari. 
În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Soos Istvan i-a dat de înțeles reprezentantului societății comerciale respective, că șeful său, va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfășurate de către inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu-Mare, în perioada noiembrie-decembrie 2013.
Pentru a disimula primirea bunurilor respective, cu titlu de mită, inculpatul Soos Istvan i-a dispus agentului economic să întocmească o factură către firma unei rude, care nu a fost înregistrată în contabilitatea societății respective și nici nu a fost achitată până în prezent.

În perioada 2012-2014, inculpatul Ardelean Ioan Mircea i-a creat unei persoane, care, în perioadele 2007 – 2013 respectiv aprilie 2014 – iunie 2014, a ocupat funcții de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare, o situație de inferioritate pe temei de apartenență politică.
Concret inculpatul, printr-o atitudine de continuă ostilitate, l-a determinat pe acesta să renunțe la funcția publică deținută, întrucât dorea ca acea funcție de conducere să fie ocupată de o persoană care se afla în același partid politic ca și susnumitul, și anume de inculpatul Soos Istvan.
Acest lucru s-a și concretizat ulterior prin emiterea unor decizii de către directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, emise în baza propunerilor formulate de inculpatul Ardelean Ioan Mircea.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale, respectiv a confiscării extinse, asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro și 75.000 lei) și asupra a 36 monede din metal galben (cu o valoare totală de aprox. 37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Satu Mare.

 

Exit mobile version