Operaţiile sunt coordonate de către medicul Bogdan Duţu, pregătit la Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Angiograful Siemens este unul de ultimă generaţie, costă 600.000 de euro și a fost dat în folosinţă de Academia de Ştiinţe Medicale.
Primul pacient a fost un bărbat de 56 de ani care a avut nevoie de o intervenție pe un vas de sânge din apropierea inimii, căruia i-a fost montat un stent. Pacientul se simte bine și este încă internat în spital.
Deocamdată operaţiile se fac doar în weekend deoarece peste săptămână medicul specialist se află în Cluj Napoca.
“Am efectuat primele cazuri cu succes, este o echipă lărgită, am arătat că se poate face cât mai aproape de pacient, de familia lui, pentru că este foarte greu să se deplaseze, cu familia. Pentru fiecare pacient care trebuia transportat se bloca o anumită resursă umană începând de la asistent, medic, finanţe. (…) O procedură de asemenea nivel ca şi costuri e undeva la 1.500-2000 de lei. E nevoie şi de suport financiar. Academia într-adevăr a finanţat prin fonduri europene să se aducă angiograful, este foarte bine, dar angiograful nu lucrează singur, am nevoie de materiale care costă”, a declarat Bogdan Duțu.
Managerul Marcela Papici a explicat că s-a luat decizia ca unitatea să susţină costurile cu materialele consumabile, din cauza faptului că nu există contract cu Casa de Sănătate. Practic angiograful a fost achiziţionat pe un proiect european, consumabilele nu sunt finanţate, iar până la finalizarea tuturor licitaţiilor nu se asigură materiale consumabile. Astfel, spitalul a cumpărat deja consumabile pentru primii 50 de pacienţi, costul total fiind de 17.000 de euro.