Proiectul se adresează tinerilor cu vârste între 15 și 24 ani, tinerilor cu oportunități reduse, ONG-urilor și instituțiilor cu activități de și pentru tineret și comunității locale urmărind dezvoltarea unui cadru favorabil de punere în valoare în mod eficient a resurselor, a nevoilor și a oportunităților tinerilor din comunitatea sătmăreană prin educaţie non-formală şi voluntariat activ.
Activitățile principale cuprind: o campanie de informare a tinerilor cu privire la oferta ONG-urilor şi instituţiilor publice locale pentru activităţi de educaţie nonformală şi voluntariat; un curs de educație non-formală pentru 20 de tineri interesați să se implice în desfăşurarea în cadrul proiectului a unor acţiuni de educaţie nonformală în sprijinul tinerilor cu oportunități reduse din Satu Mare; un concurs de fotografie pe teme de interes pentru tineri (prevenirea și combaterea consumului de droguri, antidiscriminarea, prevenirea și combaterea delicvenţei juvenile) și un Festival al Voluntariatului având ca scop creşterea gradului de sensibilizare a oamenilor din comunitate cu privire la importanţa și beneficiile implicării în activităţi de voluntariat.
Proiectul oferă o cale de a descoperi faptul că voluntariatul înseamnă mult mai mult decât o activitate caritativă, este o experiență ce are potențialul de a contribui în mod seminificativ la dezvoltarea personală și profesională a celor implicați, prin abilitățile și competențele pe care aceștia și le dezvoltă în timpul activităților realizate. Voluntariatul asigură căi de a cunoște persoane care împărtășesc aceleași valori, crează cadrul potrivit pentru implicarea activă în viața comunității și aducerea unei contribuții la rezolvarea unor probleme existente în societate. Voluntariatul cultivă valori, dezvoltă atitudini pozitive, capacitează oamenii să înfăptuiască schimbări benefice în jurul lor.
„Pot să spun că pentru mine voluntariatul este un mod de viață, de dezvoltare persoanlă, o experiență cu ajutorul căreia ajungi să vezi lumea cu alți ochi. Te implici, ajuți oameni, îți faci prieteni, iar toate acestea s-au transformat în cazul meu într-un loc de muncă prin care fac ceea ce sunt convinsă că este menirea mea. Îmi doresc ca și alți tineri să aibă posibilitatea să descopere oportunitățile oferite de voluntariat” – Tarța Diana, coordonator voluntari, Asociația Stea.