PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

ÎPS Justinian Chira a decedat. Doliu pentru creștinii ortodocși

Doliu pentru creștnii ortodocși sătmăreni. ÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a decedat duminică dimineață. Acesta a suferit un infarct miocardic, sâmbătă seara.

În urma infarctului miocardic, ÎPS Justinian Chira a fost internat la Spitalul Județean din Baia Mare, însă azi dimineață s-a stins din viață.

„Cu durere în suflet anunțăm trecerea la cele vesnice a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, părintele nostru duhovnicesc, duminică 30 octombrie 2016, la ora 10.30 la venerabila vârstă de 95 de ani. Îndemnăm toate mănăstirile, schiturile și parohiile din cuprinsul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, până la data înmormântării, în fiecare zi la ora 12.00 să tragă clopotele și să arboreze drapelul negru”, este anunțul postat pe site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

ÎPS Iustinian Chira avea 95 de ani. 

În anul 1941 Ioan Chira a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. A devenit stareț al acelei mănăstiri (1944 – 1973), unde a desfășurat o apreciabilă activitate gospodărească și pastorală. În 1948 a devenit protosinghel, iar în 1967 arhimandrit.

A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj și apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obținut licența.

La 11 iunie 1973 Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titlul Maramureșanul, iar hirotonirea episcopală a avut loc în data de 9 septembrie 1973.

În contextul refacerii ierarhiei române unite în Maramureș prin consacrarea episcopului Lucian Mureșan la Baia Mare în 27 mai 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca locțiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reședința la Baia Mare.

În data de 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod a reînființat Episcopia Maramureșului și Sătmarului și l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Alegerea a fost recunoscută de președintele Ion Iliescu prin decretul nr. 53 din data de 7 noiembrie 1990, publicat în Monitorul Oficial al României din 9 noiembrie 1990.

Instalarea sa în funcție a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare.

În noua slujire, a înființat un seminar teologic în Baia Mare. A inițiat foaia eparhială “Graiul Bisericii Noastre”.

Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009.