PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Președintele Iohannis este la Satu Mare. “Un oraș care îmi e drag” (FOTO)

Președintele României, Klaus Iohannis, se află la Satu Mare unde participă la o dezbatere publică, într-un concept de masă rotundă, cu tema “Armata-instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională”, ce se desfășoară la Teatrul de Nord. La eveniment a mai fost prezent și ministrul Apărării, Mihnea Motoc și a avut ca cu obiectiv dezvoltarea unui dialog activ cu conducerea Armatei României şi cu reprezentanţii administraţiei publice centrale şi locale, ai mediului academic şi de cercetare pe o temă majoră în contextul mediului de securitate actual.

Președintele a fost însoțit de prefectul Radu Bud și de președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, iar la intrarea în clădirea teatrului a fost întâmpinat de primarul Kereskenyi Gabor.

Dezbaterea a fost deschisă de prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Bolovan, care a descris în câteva cuvinte Armata Română, după care a luat cuvântul ministrul Apărării, Mihnea Motoc, care a spus despre Armata Română că de mai bine de două decenii se află printre primele locuri în ceea ce privește încrederea populației. 

Președintele a luat cuvântul și a spus despre Armata Română că are spirit de sacrificiu și profesionalism, acestea fiind principalele atribute care a făcut din această instituție una dintre cele mai respectate din România.

”Dragi sătmăreni, sunt bucuros că pot să fiu astăzi în Satu Mare, un oraș care îmi e drag, un oraș în care am mai fost în altă calitate. Mi-a plăcut și atunci, cum mi-a plăcut și astăzi. Spiritul și profesionalismul Armatei Române sunt atributele care au făcut-o una dintre cele mai apreciate instituții din România. Dacă ne dorim o armată modernă și care să poată răspunde provocărilor, atunci este nevoie de susținere politică și resurse finaciare. Acesta a fost și motivul pentru care am invitat partidele politice la discuții și pentru prima dată s-a ajuns la un consens: alocarea a 2% din PIB pe cel puțin 10 ani”, a spus președintele. 

Președintele Iohannis va participa miercuri la manifestările dedicate Zilei Armatei Române ce se vor desfășura la Carei, cu începere de la ora 11.00.