PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adevăratele declaraţii despre “interzicerea colindatului în Palatul Administrativ”

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, alături de primarul Kereskenyi Gabor, au anunţat într-o conferinţă de presă susţinută astăzi că doresc organizarea unui adevărat târg de Crăciun  în pasajul Corneliu Coposu, unde vor participa şi ei şi îi vor aşteapta pe colindători.

“Rugăm cei care aveau obiceiul să colinde instituţiile publice, şi noi o să fim prezenţi în rândul ăstora şi cadourile le vor primi de la Moşul, nu de la conducătorul instituţiei. Deci nu generăm o confuzie în mintea copiilor, cadourile sunt aduse de Moş, nu de şefii din instituţiile publice”, a spus Pataki.

Primarul Kereskenyi Gabor a făcut o glumă: “nu cumva vă fie săltat Moşul”!

El a anunţat că în fiecare seară vor avea loc concerte, fiind un program adaptabil. De asemenea au fost invitate și instituțiile de cutlură dar și școlile să participe cu grupuri de colindători.

Târgul va cuprinde 40 de standuri produse tradiţionale şi artizanale din judeţul Satu Mare, precum şi 30 de standuri cu bunătăţi culinare, de la alimente la pălincă şi vin.

“Târgul de Crăciun va începe odată cu aprinderea iluminatului de sărbători, deci va începe în data de 30 noiembrie. Invităm toți copiii și părinții care sunt interesați să participe la acest moment, și să parcurgem împreună traseul până la brad, până la Târgul de Crăciun propriu-zis (…Aşteptăm copiii, elevii ca să vină la colinzi, acolo, la brad unde va fi, considerăm, o locaţie mult mai potrivită decât aici în instituţie, unde nu au nici loc”, a spus primarul Kereskenyi Gabor.

 Ulterior, primarul Kereskenyi a adus mai multe lămuriri pe pagina sa de facebook:

“Prin decizia de a îmbunătăți “tradiția colindatului primarului, prefectului și președintelui” consider că am făcut un pas spre civilizație. Până acum, un număr restrâns de școli și grădinițe veneau la colindat la Primărie, Prefectură și Consiliul Județean Satu Mare. Erau primite acele școli și grădinițe unde învățau copiii unor șefi din administrația publică locală, ori ai unor funcționari.
Mutând colindatul la Târgul de Crăciun nu am închis ușa colindătorilor, ci am deschis-o larg. Invit pe această cale orice școală și grădiniță din oraș care vrea să vină la colindat să o facă, vor fi primiți cu brațele deschise, iar Moș Crăciun va fi darnic pentru toți copiii. Ba mai mult, oricine pregătește un scurt program artistic e binevenit să-l prezinte pe scena ce va fi amplasată pe b-dul Corneliu Coposu.
Cred că preșcolarii și elevii din Satu Mare nu trebuie să vină să-l colinde pe primar pentru a primi o pungă cu dulciuri. Colindatul la Târgul de Crăciun sper să devină o frumoasă tradiție în Satu Mare.
Dacă sunt copii care vor să viziteze Primăria sau biroul primarului îi aștept oricând cu drag și mă ofer chiar eu să le fiu ghid. Iar colindători, vă asigur că-i primesc cu drag acasă în seara de Crăciun!”, a scris primarul.