”Trimiterea legii celor 102 taxe la Curtea Constituțională este o decizie strict politică pentru care vor plăti toți românii. Președintele și PNL nu iau în considerare interesele românilor, ci îi umilesc trimițându-i la cozi, iar apoi ne arată tuturor că motivaţiile politice personale sunt mai importante decât interesul cetățenilor. Îngrijorarea președintelui nu are nicio rațiune logică deoarece doar prin alocarea prin lege de la buget a sumelor necesare televiziunii şi radioului public se poate asigura independenţa acestor două instituţii”, a declarat deputatul de Satu Mare, Octavian Petric.
PSD a propus în Parlament această lege, pentru a veni în ajutorul românilor şi a firmelor româneşti care se confruntă zilnic cu o birocraţie excesivă. Este vorba de timp şi de bani, pe care românii nu trebuie să îi plătească.
”PSD a demonstrat cu cifre şi calcule precise că această lege este sustenabilă din punct de vedere bugetar. Legea a fost votată în Parlament cu o largă majoritate, de către toate partidele, ceea ce înseamnă că marea majoritate a românilor, prin reprezentanţii lor, o susţin”, a mai spus deputatul Octavian Petric.
”Iohannis, Cioloș și PNL au refuzat să scadă preţul la medicamente, au contestat la CCR legea conversiei, au blocat legea prin care am crescut cu 15% salariile personalului din educaţie şi sănătate şi am reparat inechităţile din ordonanţa 20, iar acum blochează eliminarea celor 102 taxe nefiscale”, a mai spus deputatul Octavian Petric.
Acesta a precizat că toţi parlamentarii Partidului Social Democrat pe care românii îi vor vota pe 11 decembrie vor acţiona pentru ca această lege să fie pusă în practică, astfel încât românii să nu mai plătească aceste biruri inutile.
De ce este supărătoare taxa radio-tv:
– Oaia, vaca sau calul trebuie să plătească taxa radio-TV. În momentul de față pentru orice contor electric, inclusiv pentru cele din grajduri, hale industriale etc. se plătește taxa radio-TV.
– Taxa radio-TV este plătită pentru fiecare cameră de hotel, deși acolo este un singur abonament cu o companie de cabluri.
– Cei care au mai multe apartamente plătesc taxa pentru fiecare din ele, deși, evident, nu pot fi simultan în mai multe locuri.
– Se plătește taxa, deși oamenii plătesc abonamentul de cablu care include programul TVR și SRR. Deci se plătește de două ori.
– Se plătește taxa și de cei care nu au televizor sau radio în casă.
Cum stă situația în Europa:
– Țări din UE în care nu s-a aplicat niciodată taxă pentru posturile publice: Spania, Luxemburg, Estonia, Andora, Monaco, Liechtenstein.
– Țări care au renunțat la taxele radio-TV (și aici se acordă subvenții de la buget, ca și în propunerea PSD): Olanda, Finlanda, Belgia (regiunea flamandă), Portugalia, Ungaria, Cipru.