PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Primul scandal medical la Satu Mare: Medicii s-au certat până a murit pacientul!

Medicul Virgil Enătescu a povestit în ședința Consiliului Județean de astăzi despre primul scandal medical pe care și-l amintește la Spitalul Județean Satu Mare când un pacient, chiar medic, a murit în timp ce colegii medici care trebuiau să îi acorde primul ajutor se certau între ei.

”Primul caz care m-a impresionat extraordinar a fost înainte de Revoluție când doctorița Pap Magdalena a făcut un preinfarct pe str. Ștefan cel Mare venind de la comisia de recrutări, ea era oftalmologul. A fost adusă cu salvarea la Urgențe și pentru că a căzut pe jos era plină de noroi. A ajuns la Spitalul Județean și au început să se certe lăsând-o pe targă, dacă aparține de spitalul de acolo sau de spitalul de dincoace, pentru că așa se împărțeau prin Someș, cele două zone. Și atâta s-au tot certat până au constatat că a murit, acolo pe targă. Acei criminali au continuat să lucreze în profesia de medic, ba mai mult decât atât, să încerce să mă pedepsească când am zis că aceste două spitale trebuie unite. Unirea lor eu am făcut-o”, a declarat Enătescu.

Psihiatrul a atras atenția asupra faptului că și acum de  gardă la urgențe sunt medici cu altă pregătire.

“Atunci la început, acțiunea mea de a cere competență. Am auzit acum că fac de gardă acolo și dermatologi, și psihiatri și tot felul. Unde, în medicina de urgență? Da se pricep la așa ceva? Au competență pentru așa ceva? Este un mare semn de întrebare. Acum am înțeles că la fotbal vă pricepeți, dar mai lăsați și medicina pe seama medicilor și a cui? A celor care se pricep, pentru că și la noi există destui șarlatani care fac pe medicii și care vin cu tot felul de bio nu știu cum, care vin cu tot felul de aparatură”, a spus Enătescu.

El a amintit că în urmă cu puțină vreme a atras atenția că vor muri oameni la Urgențe, lucru care s-a și întâmplat.

”Ultima dată când am luat cuvântul asta am și spus: Vor urma cazuri de deces! Au urmat? Au urmat! Eu nu acuz acum pe nimeni, însă nu scapă de mine în momentul în care am toate datele clare!”, a încheiat Enătescu.