PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Protest în faţa spitalului, în urma decesului “Alo, 112? Veniți urgent, ne omoară UPU!”

Apropiaţii tehnicianului dentar de 31 de ani care a murit la Terapie Intensivă organizează astăzi, de la ora 18.00, un protest în faţa Spitalului Judeţean, dorind să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care sunt trataţi pacienţii.

Principalul organizator ese medicul stomatolog Călin Culcean, la evenimentul creat de el pe facebook anunţând participarea peste 200 de persoane.

“Dacă nu ai un prieten, o rudenie sau o cunoștință care să fi avut o exepriență neplăcută sau tragică la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare, ești o minune! Eu încă nu am găsit pe nimeni… Indiferența, indolența, neștiința, lipsa de empatie au dezumanizat acest serviciu atât de vital pentru noi, cetățenii județului Satu Mare. Ieri noapte, un alt om a murit cu semne mari de întrebare planând deasupra tratamentului primit la UPU. Următorii suntem noi, degeaba ne ascundem!
Haideți să le arătăm că ne pasă, că suntem cu ochii pe ei! Că ne-am săturat să ne fie frică să intrăm în instituția care din din banii noștri s-a construit. Haideți să purtăm măști medicale cu mesaje pentru cei care în caz de urgență ar trebui să fie acolo să ne ajute. Dacă nu aveți măști, vă vom da noi. Este totodată o procesiune comemorativă pentru tânărul plecat dintre noi”, este mesajul transmis de aceştia.

El a propus şi câteva reguli de conduită, anunţând că mitingul va fi unul autorizat.

“Acest protest nu este al meu, este al nostru. Eu doar propun cateva reguli de conduita:

1. Fara huiduieli, fluieraturi si/sau injuraturi. Nu ca unii nu ar merita-o ci deoarece comemoram pierderea multor vieti din neglijenta, nepasare sau nestiinta. Ultima si cea mai proaspata e a tanarului anonim.
2. Va trebui sa tinem cont de faptul ca ambulantele vor avea nevoie de acces. Va rog sa nu blocati procedurile medicale sub nicio forma!
3. Vom alege un loc unde sa punem candele comemorative. Va rugam sa nu le puneti in locuri cu risc de incendiu.
4. Nu e nevoie sa strigam nimic, mesajele noastre vor fi scrise pe mastile de pe gura. Mesajul unanim este clar: ne-am saturat sa tacem sau sa fim redusi la tacerea vesnica prin neglijenta si nepasare. 
5. Vom avea autorizatie pentru protest, deci, nu cedati daca jandarmii sau fortele de ordine vor incerca sa ne disperseze.
6. Cu siguranta sunt deja informatori si postaci printre noi. Nu cedati la zvonuri si ramaneti focusati pe motivul nostru comun: NU MAI VREM SA MURIM IN SPITALE DIN NEGLIJENTA UNORA!
7. Puteti sa dati interviuri, sa faceti poze, comentarii, etc. Sunteti direct raspunzatori pentru ce declarati sau faceti!”.