PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

ANALIZĂ. Ei pot fi noii parlamentari de Satu Mare. Cine are cele mai mari șanse

vot satu mareDacă în ceea ce privește mandatele de senatori lucrurile sunt clare, UDMR și PSD părând a fi favoriți clar  pentru a reocupa fotoliile de acum 4 ani, în ceea ce privește mandatele de deputați pot aduce surprize. Și nu la vârful clasamentului, unde partidele consacrate UDMR (2), PSD (1) și PNL (1) par sigure pe mandatele lor, bătălia se va da pentru ultimul mandat de deputat care poate fi adjudecat atât de PSD cât și de USR sau ALDE (asta în caz că vor face pragul electoral).

Dacă privim votul pentru Consiliul Județean (vot considerat politic), Ovidiu Silaghi pare favorit la adjudecarea mandatului cu numărul 5, mandat care să-i asigure imunitatea parlamentară în continuare. Însă acel vot nu cuprinde nou-veniții pe scena politică USR. Dacă privim sondajele realizate la nivel național, USR este cotat cu 10% din totalul intenției de vot, deci aproximativ 11% din intenția de vot a populației de naționalitate română. Astfel, ne putem aștepta, extrapolând în lipsa unui sondaj la nivel de județ, ca USR Satu Mare să obțină un scor de aproximativ 7% scor care poate fi mult îmbunătățit.

De unde ar putea veni aceste voturi?

Cel mai probabil de la cei ce la alegerile pentru Consiliul Județean au stat acasă. Și nu sunt puțini. De fapt sunt cu mult mai mulți decât cei care s-au prezentat. Bineînțeles voturi mai pot veni și din zona electoratului PNL sau ALDE și de ce nu UDMR.

Dacă privim puțin mai atent scena politică putem spune că bătălia pentru mandatul cu numărul 5 se dă între ALDE  și USR cu posibilitatea mică de a intra în competiție PMP și PRU, evident, dacă aceste două partide nou înființate vor face pragul electoral la nivel național. Deși pornește ca favorit, ALDE este limitat la un electorat care a rămas alături de partid. Vorbim aici, în acest caz de clientela politică implicată activ în alegerile din vară. Problema este, pentru ALDE faptul că în vară a pierdut pozițiile de forță de pe care a candidat: președinția Consiliului Județean și câteva fotolii de primar care au avut la acea vreme aportul lor la numărul de voturi strânse. Așadar lupta este între două formațiuni aflate pe trenduri total diferite: ALDE și USR.

Pe lângă aceste calcule există și deciziile partidelor legat de redistribuirea voturilor. Satu Mare fiind un județ cu o mare pondere a populației maghiare, partidele românești din Satu Mare vor sta la coadă pentru redistribuire, în ultimă instanță urmând o negociere pentru locurile rămase.

Dacă e clar pentru toată lumea că ALDE va încerca să-l salveze cu orice preț pe Ovidiu Silaghi (chiar și mandatul pe care îl ocupă la această oră fiind rezultatul negocierilor de la acea dată dintre PSD și PNL-ul de atunci, și cum bine știm totul s-a finalizat prin candidatura acestuia pe listele PSD) la USR am avea tendința să credem că lucrurile stau altfel. Dacă privim faptul că la nivel național USR a avut o puternică campanie mediatică (dar foarte slabă sau aproape nexistentă pe plan local) se pare că există un interes suficient de mare pentru noua formaţiune politică.

Surprize de culise pot apărea bineînțeles, fiind bine cunoscute ”blaturile” din trecut dintre politicienii locali. Iar prezența la vot și puterea de mobilizare a electoratului își vor spune și ele cuvântul. Dar și așa, pronosticul pentru acest scrutin poate fi următorul:

Senat:

UDMR – 1  mandat – Turos Lorand

              

PSD – 1 mandat – Gabriel Leş

Camera Deputaților:

UDMR- 2 mandate – Magyar Lorand, Erdei Istvan

PNL- 1 mandat – Romeo Nicoară

PSD- 1 mandat – Ioana Bran

PSD/ALDE/USR- 1 mandat – Octavian Petric/Ovidiu Silaghi/Mihai Racu

***După cum am precizat, surprize pot să apară, analiza e făcută pornind de la rezulatele alegerilor locale.

Exit mobile version