Un sătmărean a postat pe OLX că are de vânzare un vier de mistreț pentru care cere 1.300 de lei. Anunțul a fost postat pe data de 1 decembrie.
Din imaginile prezentate de vânzător, se poate vedea lesne observa că mistrețul pe care vrea să-l vândă nu este singurul, ci mai poate fi văzut cel puțin încă unul în fotografii.
Nimic rău până aici, însă ținerea mistreților în captivitate este o activitate la limita legii. Sunt autorități care trebuie să se exprime dacă sunt respectate condițiile și dacă este un lucru legal sau ilegal în acest caz.
Ordonanța 81 din 19 august 2004 privind înființarea crescătoriilor de vânat menționează că activitatea de creștere a animalelor sălbatice trebuie să fie făcută în afara localităților. În cazul în care veți fi un crescător amator și veți deține un număr mic de mistreți (10-15 capete), îi puteți crește și în localități. Important e ca țarcurile/cotețele în care țineți acești mistreți să fie bine construite pentru a nu-i scăpa la vecini și a avea reclamații. Totodată aceste țarcuri trebuie să nu permită intrarea în ele a altor animale domestice (câini, pisici, păsări, etc.) și a copiilor. Pe lângă faptul că vor fi omorâți, mistreții îi și mănâncă.
Este bine să anunțați medicul veterinar. Dacă acesta este de acord să le puneți crotalii, este foarte bine, dacă nu, nu este nicio problemă.
Dacă aveți de gând să țineți mistreții doar în țarcuri, nu este nevoie de a li se pune sârmă în rât. În cazul în care țineți mistreții în cotețe betonate este indicat să le puneți sârmă în rât. Acest lucru e bine de făcut până la greutatea de 40-50 de kg. deoarece mistreții sunt încă ușor de stăpânit. Tot până la această greutate e bine să le tăiați vierilor colții.