PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Este oficial. Factura la salubrizare a crescut. Ce consilieri au votat pentru

Factura la salubrizare va crește oficial cu aproximativ 35% în municipiul Satu Mare după ce proiectul de hotărâre care prevede acest lucru a trecut la limită prin Consiliul Local.

Dezbaterile la ”Proiectul de hotărâre pentru aprobarea perceperii taxei reglementate de OUG nr. 196/22.12.2005 privind fondul pentru mediu” au fost foarte intense în cadrul ședinței de azi a Consiliului Local Satu Mare. Trei din patru comisii au dat aviz nefavorabil acestui proiect de hotărâre. Doar comisia de mediu a dat aviz favorabil.

Consilierul UDMR Ștefan Ressler consideră că această taxă suplimentară trebuie colectată de la populație, de la sătmăreni, pe motiv că poluatorul plătește. Adică persoanele fizice sunt poluatorii.

În replică, consilierul ALDE, Mihai Huzău a fost împotrivă, specificând faptul că, lecturând textul legii, nu a văzut nicăieri scris negru pe alb că taxa suplimentară trebuie achitată de populație, ci că aceasta trebuie plătită ori de administratorul gropii ecologice, ori de firma de salubritate.

Și managerul municipiului Satu Mare, Masculic Csaba consideră că taxa ar trebui colectată de la populație. Chiar dacă nu a fost lăsat să vorbească prea mult timp pe motiv că nu are dreptul să ia cuvântul decât la finalul ședinței, Sergiu Băbășan, care pretinde că a venit la această ședință în calitate de simplu cetățean, a spus că taxa suplimentară trebuie achitată de firma de salubritate din oraș pentru că nu a colectat selectiv deșeurile de la sătmăreni.

După o serie de discuții s-a trecut la vot: Din cei 21 de consilieri prezenți la ședință, 12 au votat pentru (UDMR+PNL), după cum se vede și în fotografie, în timp ce 8 consilieri (PSD plus Robert Pugner de la ALDE) s-au abținut, singurul care a votat împotrivă fiind consilierul ALDE, Mihai Huzău.

Proiectul a trecut, astfel că de la 1 martie sătmărenii vor trebui să achite o sumă cu 35% mai mare pentru salubritate, această sumă fiind compusă din taxa către Florisal plus taxa suplimentară aprobată azi.