PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Palatul Administrativ nu are autorizaţie ISU. Ar putea ajunge Muzeul Comunismului

Cea mai controversată clădire, ca şi stil, din Transilvania, Palatul Administrativ din Satu Mare, în care au sediul peste 10 instituţii publice, nu are autorizaţie de la pompieri. Costurile necesare pentru dotarea clădirii cu echipamentele necesare se ridică la circa un milion de euro. În aceste condiţii, analizând şi costurile mari de întreţinere, de peste 600.000 de euro doar cu curentul şi încălzirea, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, se gândeşte că transforme Palatul Administrativ într-un muzeu al comunismului şi să construiască alt sediu pentru instituţie.

Pataki Csaba a declarat, după o întâlnire a reprezentanților ISU cu directorii de școli și primari, că deocamdată nu este finalizată lista echipamentelor solicitate de experți pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, dar că din prima estimare ar fi necesar un milion de euro.

“Pot spune doar câteva poziţii de care avem nevoie, este un generator care costă 200.000 de euro, o conductă de apă de presiune ridicată până la ultimul nivel. Peste un milion de euro ar costa investiţiile în Palatul Administrativ ca să fie autorizat”, a spus Pataki.

Având în vedere costurile ridicate cu întreţinerea clădirii, compartimentarea proastă a acesteia şi spaţiile moarte, preşedintele Consiliului Judeţean spune că se impune analizarea, la modul cel mai serios, a oportunităţii construirii unui nou sediu, modern, care să corespundă nevoilor actuale, iar Palatul Administrativ să devină Muzeul Comunismului.

“Luând în calcul consumul mare de energie din cauza stării clădirii, poate reiese pe termen mediu de construit un sediu nou, modern, de secolul XXI şi transformarea acestei clădiri în altceva. Birourile sunt mici, improprii, mai mult s-ar preta să transformăm clădirea într-un muzeu al comunismului. Comunicarea O direcţie de specialitate este la etajul XII, cealaltă este la etajul I. Sunt foarte mulţi timpi morţi şi spaţii moarte, neutilizabile, spaţiile comune, 80% din clădire şi fizic şi din punct de vedere al timpului. Consumul de energie se ridică la 600.000 de euro pe an, doar energia electrică şi gazul”, a adăugat președintele.

În Palatul Administrativ au sediul peste 10 instituții importante, cum ar fi Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Satu Mare, Curtea de Conturi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, STS, Serviciul 112, Centrul Antidrog, OMEPTA, ADI Judeţul Satu Mare, ADI Apă-Canal, etc.