PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Prime fabuloase pentru cei care locuiesc în aceste localități din județ. Ce trebuie să facă

Femeie de afaceri cu baniȘomerii care locuiesc în 14 localități din județul Satu Mare pot beneficia de prime fabuloase dacă respectă anumite condiții, se arată într-un comunicat de presă remis de AJOFM Satu Mare. 

”Ordonanța de Urgență a Guvernului 60/2016 care a modificat Legea 76/2002 introduce primele de mobilitate prevăzute la articolele 74 si 75,din lege, prime care se acordă persoanelor care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliul sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul National de Mobilitate care se aprobă și se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Pentru anul 2017, Planul Național de mobilitate cuprinde următoarele localități pentru județul Satu Mare: Acâș, Andrid, Căuaș, Craidorolț, Hodod, Mediesu Aurit , Pir, Pișcolt, Santău, Săuca, Socond, Terebești, Tiream, Turulung. Șomerii care au domiciliul sau reședința în aceste zone si sunt înregistrați ca șomeri la agenția de ocupare sau punctele teritoriale, și care se  angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni potrivit legii, pot să beneficieze de prime de mobilitate”, se arată în documentul citat. 

Astfel, dacă un șomer din comunele mai sunt menționate își găsește un loc de muncă într-o localitate aflată la cel puțin 50 de km distanță vor beneficia de o primă de mobilitate de 12.500 de lei, în cazul în care acesta se mută singur. În cazul în care își mută domiciliul și reședința împreună cu întreaga familie atunci prima de mobilitate este de 15.500 de lei. Jumătate din sumă este achitată la încadrarea în muncă, iar cealaltă jumătate după 12 luni. 

Documentele care trebuie depuse la sediul pot fi descărcate de pe site-ul AJOFM Satu Mare pe http://www.satumare.anofm.ro/servicii/drepturi-someri/art-75-prima-de-instalare.html.

Directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan, a mai precizat că nu trebuie să se facă confuzie între prima de mobilitate și prima de relocare. Ultima dintre ele, în valoare maximă de 900 de lei, pe durata a 36 de luni, va fi acordată acelor persoane care sunt șomeri și care își găsesc de muncă într-o localitate aflată la cel puțin 50 de km de localitatea de reședință, dar nu locuiesc momentan în niciuna dintre localitățile mai sus menționate. 

Exit mobile version