Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Tehnologic, de Inovare si de Afaceri și a fost organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Au fost prezente autorități locale și județene dar și oameni de afaceri sătmăreni care au umplut până la refuz sala Centrului.
Manifestarea a fost centrată pe promovarea instrumentelor elaborate la nivel naţional în vederea susţinerii și dezvoltării de noi activităţi antreprenoriale în sectorul IMM-urilor – Programul „Start-up Nation – România” şi pe programele naționale multianuale cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul 2017.
”Și pentru dumneavoastră, în viitor, programul pe care îl prezentăm în această seară, vă va da speranța și posibilitatea de a vă pune în practică unele dintre ideile pe care le aveți în zona afacerilor, idei fezabile și de viitor. Guvernul României o să vă ofere tot ce poate ca să creați locuri de muncă pentru dumneavoastră și pentru comunitatea din care faceți parte. Ideea acestui program și pe care o susține Guvernul PSD-ALDE este următoarea: ne dorim să ne păstrăm tinerii în țară. Pentru noi este foarte important să nu mai pierdem forța de muncă calificată. Ne dorim ca tinerii să rămână în șțară și să poată trpi decent lângă familiile lor. Ne dorim să întărim și să sușinem clasa de mijloc”, a spus, în cuvântul său, Adrian Mlădinoiu.
Aceste finanțări sunt destinate actualilor şi viitorilor antreprenori, persoane care au o afacere, dar ar dori să înceapă una nouă, dar şi persoane care, în acest moment nu deţin o afacere proprie, dar au în intenţie să înceapă una şi urmăresc obţinerea unui sprijin financiar în demararea acelei afaceri.
”Este un program pe care Guvernul și l-a asumat și care va fi implementat. Programul a fost în dezbatere publică inițial până pe 23 februarie, dar fiind foarte multe cereri din partea celor care doresc să aplice pe acest program, am decis să prelungim debaterea publică a acestui program până pe data de 15 martie”, a precizat și Harry-Ylan Laufer.
Programul ”Start-up Nation Romania”este unul de încurajare şi stimulare a înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii, principalul obiectiv al acestuia fiind de creştere a performanţelor firmelor tinere. IMM-urile înfiinţate după 30 ianuarie 2017, care au minim doi angajaţi cu normă întreagă şi activează în diferite sectoare de producţie pot aplica pentru ajutorul de “minimis” acordat prin programul Start-up Nation Romania, conform proiectului normelor de aplicare a Ordonanţei privind stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, publicat de Direcţia de Antreprenoriat şi Programe pentru IMM. Conform datelor ministerului, se preconizează că, prin intermediul măsurii de sprijin, se vor înfiinţa anual 10.000 de noi întreprinderi mici şi mijlocii care pot beneficia de o finanţare de 200.000 de lei fiecare şi fiecare beneficiar va crea cel puţin 2 noi locuri de muncă. ‘Prin acest program se urmăreşte crearea, în cadrul mediului de afaceri autohton, a unei noi generaţii de oameni de afaceri, capabili să acţioneze la nivelul cerinţelor Pieţei Unice’, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Programul urmăreşte creşterea numărului de afaceri şi revigorarea mediului economic, creşterea numărului de salariaţi, reducerea numărului de şomeri şi creşterea consumului. Evaluarea planului de afaceri se realizează online de către aplicaţia software, iar punctajul minim acceptat este de 60 de puncte din maximum de 100.