PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Consilierii locali sătmăreni, amenințați cu DNA. Cum s-a întâmplat

Consilierii locali sătmăreni au fost amenințați astăzi cu DNA de către reprezentantul unui dezvoltator imobiliar pe motiv că un PUZ a fost respins. 

În cadrul ședinței de astăzi, de fapt, au fost respinse PUZ-uri pe bandă rulantă. Primul PUZ respins, de fapt amânat, a fost cel referitor la lotizare în vederea construirii a 62 de locuințe pe strada Lucian Blaga. Comisia de Urbanism a dat aviz negativ la acest proiect.

Consilierul UDMR, Tiberiu Gunthner, a explicat că a fost luată acestă decizie pentru că locuințele respective sunt prevăzute cu fose septice vidanjabile (gropi cu rahat în fața casei) dar și din alte motive.

”Noi avem din partea Uniunii Europene niște obligații ca cel puțin 90% dintre case să fie legate la canalizare. Aici există canal, este foarte aproape, se poate face legătura, dar nu e făcută. Noi, astăzi, să cuprindem 62 de case cu bazinul de rahat în față nu cred că este cazul. Aici este vorba despre o afacere imobiliară. Noi o sprijinim, dar să fie niște lucrări de calitate. Așa ceva, cu rahatul în curte, nu poate să treacă”, a spus Gunthner.

Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar au încercat să explice că, în situația dată, așa li se cere, adică să facă niște fose septice vidanjabile până ce locuințele vor fi conectate la rețelele de apă și canalizare.

Mai mult decât atât, unul dintre reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari, Grigore Ghere, i-a amenințat pe consilierii locali sătmăreni cu DNA.

”Este de fapt un șantaj. Nu se poate aproba acest PUZ pentru că trebuie aprobat și un al PUZ ilegal undeva. Și unii consilieri sunt împotrivă. Vom chema procurorii Direcției Naționale Anticorupție. O să vină DNA și o să vedeți”, a spus Ghere.

Consilierii au votat amânarea acestui proiect de hotărâre în timp ce Ghere a părăsit sala.

Au mai fost respunse și alte PUZ-uri, cum ar fi cel de pe strada Macului, undeva dincolo de Bercu Roșu, pe motiv că municipiul Satu Mare nu are capacitatea să se dezvolte atât de mult din punct de vedere imobiliar.

După cum spunea consilierul UDMR, Ștefan Ressler, se ajunge în situația în care terenuri extravilane se trec, cu ajutorul acestor PUZ-uri în intravilan, se construiește, apoi cetățenii vin la Primărie și cer să li se facă drumuri spunând că trăiesc ca în Kongo. Dând ca exemplu strada Dara.

”Dacă continuăm așa, o să ajungem în situația în care nu vom mai putea asfalta străzi în zona centrală a orașului pentru că va trebui să le facem pe cele de la periferie”, a mai spus Ressler.

De asemenea, Robert Pugner a mai propus să nu se mai aprobe astfel de PUZ-uri până ce solicitantul nu asigură drumurile de acces și utilitățile.