Temă de gândire. Găsirea unui loc de parcare în municipiul Satu Mare este tot mai grea. După instalarea noii administrații, în urmă cu un an, treptat s-au luat unele măsuri în zona centrală care au dus, implicit, la diminuarea locurilor de parcare. Bineînţeles, nu ne referim aici la parcările special amenajate ci la locurile unde unii şoferi mai găseau câte un loc fără să fie amendaţi.
De exemplu parcarea autoturismelor pe platoul din Piaţa 25 Octombrie a fost limitat, acum intră aici mai puţin de jumătate din maşinile care parcau în trecut. Primarul Kereskenyi Gabor a restricţionat şi parcarea de pe străduţa din faţa Primăriei. Acum, după incidentul cu distrugerea terasei, intrarea autoturismelor este interzisă şi în faţa agenţiei Tarom. Deci zeci de autoturisme parchează acum în locuri “legale”. În aceste condiţii, găsirea unui loc de parcare corespunzător este foarte grea.
Ba mai mult, angajaţii unor instituţii vin cu autoturismele la serviciu, le parchează lângă sediu şi blochează foarte multe locuri de parcare exact când şi contribuabilii ar avea nevoie de ele.
Pe lângă toate acestea, parcul auto este în creştere la Satu Mare.
Primarul Kereskenyi Gabor a recunoscut că există aici o problemă şi a prezentat modelul de la Oradea, unde parcarea în zona centrală este permisă doar pentru 30 de minute.
“În municipiul Oradea nimeni nu poate să parcheze peste o jumătate de oră în zona centrală. Ba mai mult, municipiul Oradea, undeva la 4,3 % din venitul propriu îl face din venitul din parcări. Vorbim de o sumă mare, de 1,5 milioane euro, care este în creştere. Considerăm că trebuie să luăm în vedere acest lucru. Din păcate, la noi obişnuinţa este că dacă avem treabă la o instituţie, la o unitate de învăţământ, dacă ne ducem copii la şcoală, dorim să parcăm cu toţii în faţa intrării, în faţa porţii instituţiei, ceea ce altundeva nu prea se întâmplă”,a spus edilul.
Aşadar, întrebarea care se pune este următoarea: Aţi fi de acord cu limitarea parcării la 30 de minute în centru?