Reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la cel mai înalt nivel s-au aflat astăzi în vizită în judeţul Satu Mare. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dănuţ Alexandru Potor, şi şeful AFIR, Adrian Cheşnoiu, s-au întâlnit cu conducerea Prefecturii Satu Mare, a agenţiiilor din subordine dar şi cu beneficarii proiectelor din judeţ şi consultanţii pentru a afla care sunt principalele probleme cu care se confruntă beneficarii proiectelor.
La întâlnire au mai fost prezenți deputatul UDMR Magyar Lorand, prefectul Darius Filip, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Satu Mare, Gabriel Mihali, directorul CRFIR, Mihaela Măhălean.
Întâlnirea a fost una interactivă, invitaţii având ocazia să discute direct unii cu alţii, să pună întrebări dar şi să primească răspunsuri.
În cuvântul său, Alexandru Potor a arătat că România mai are disponibili 1,4 miliarde euro pentru dezvoltarea rurală, care ar fi bine să fie contractaţi până la finalul anului.
“Mai avem de accesat 1,4 miliarde de euro până la finalul anului, bani destinați dezvoltării rurale din România, pe care trebuie să nu-i pierdem. Pentru asta vom face tot ce este posibil. Vrem să mergem pe teren să vedem exact care este situația și de ce sunt blocate investițiile”, a spus secretarul de stat.
Directorul general al AFIR, Adrian Cheșnoiu, a explicat că această instituţie își schimbă strategia de abordare în legătură cu beneficiarii din cauza faptului că s-a constatat o reticență în accesarea de fonduri europene de teama unor controale.
“Rolul nostru este să readucem încrederea în rândurile beneficiarilor. AFIR are în vedere ca aceste obiective să fie atinse pentru dezvoltarea zonei rurale din România. De aceea ne deplasăm în teritoriu să vedem cu ce probleme ne confruntăm. Nu suntem oamenii deciziilor din birou”, a mai spus Adrian Cheşnoiu.
Consultanții au ridicat o serie de întrebări, cea mai de actualitate fiind posibilitatea prelungirii termenului de finaliyare a proiectelor intrate în perioada de tranziţie care întâmpină greutăţi.
Consultantul Paula Fogaş a explicat că noile reglementări de achiziţii, chiar dacă sunt foarte bune şi transparente, sunt extrem de greu de aplicat, astfel că un beneficiar care finalizează o achiziţie în patru luni poate fi considerat un erou. Alexandru Potor i-a răspuns că termenul de finalizare al acestor proiecte va fi prelungit dacă se poate demonstra că sunt proiecte viabile şi au şanse reale de finalizare.