PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pensionarii solicită amplasarea catargului de 80 de metri la Centenarul Marii Uniri

Reprezentanţii asociaţiilor pensionarilor au solicitat în şedinţa de astăzi a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice de pe lângă la Instituţia Prefectului sprijin pentru amplasarea catargului înalt de 80 de metri din Piaţa Romană şi a statuii Eroului Necnoscut.

Președintele Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Satu Mare, Gheorghe Strâmb, i-a transmis subprefectului Altfatter Tamas solicitarea sa, şi anume sprijin pentru realizarea catargului de 80 de metri din Piaţa Romană, care este achiziţionat de mai mulţi ani, dar şi amplasarea statuii Eroilui Necunoscut în capătul străzii Horea.

Strâmb a precizat că există bani pentru ambele proiecte, şi cer sprijinul autorităţilor doar în ce priveşte partea de proiectare şi avizarea lucrărilor.

“Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, la solicitarea asociaţiilor Ţării Oaşului, Ţării Moţilor, Ţării Codrului şi Avram Iancu, a fost de acord împreună să constituie o asociere care să îşi propună împreună câteva din obiectivele pe care le avem în vedere de mai multă vreme. S-a încercat de câţiva ani buni amplasarea în municipiului Satu Mare, acolo unde i-a fost locul până în 1940 a statuii Ostaşului Necunoscut, care să facă parte dintr-un ansamblu de lucrări, respectiv amplasarea catargului tricolor. Cele două lucrări pentru care milităm a fi amplasate acolo, în accepţiunea asociaţiilor de care vorbeam, vor fi finanţate integral de către acestea. Nu este din acest punct de vedere o problemă care să împovăreze bugetele locale. Solicitarea este de a ne sprijini în realizarea proiectului respectiv şi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare”, a spus Gheorghe Strâmb.

Subprefectul Altfatter Tamas a precizat că se lucrează la un plan pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, programul urmând să fie făcut public după definitivare.

Problema cu catargul înalt de 80 de metri este una de câţiva ani. Acesta a fost achiziţionat din Turcia de un om de afaceri, doar că nu este certificat pentru Europa din punct de vedere al securităţii. În aceste condiţii, nimeni nu îşi asumă răspunderea. Se caută un inginer specialist în rezistenţă la astfel de lucrări, care să certifice că acest catarg corespunde, adică nu se prăbuşeşte la condiţiile din România şi în ce bază poate fi montat, doar că până în prezent nu s-a găsit niciunul.

 

sursa foto: szatmar.ro