Una dintre marile probleme cu care se confruntă sistemul educațional din România este lipsa forței de muncă calificată și pregătirea profesională. Școlile profesionale, cele care există, sunt lăsate de izbeliște, iar elevii nu sunt pregătiți să îmbrățișeze nicio meserie, lucru care, spun agenții economici, duce la o lipsă acută de meseriași și, implicit, la o scădere considerabilă a forței de muncă, fie că vorbim de marile companii, ori de firmele mai mici, care astfel sunt nevoite să recruteze angajați din alte orașe decât Satu Mare sau chiar din străinătate.
Această problemă a fost abordată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei de Dialog Social. Unul dintre cei care trage un puternic semnal de alarmă vizavi de acest lucru este președintele Patronatului Român filiala Satu Mare, Nicolae Șuta.
,,Școlile profesionale s-au reînființat, însă atractivitatea este scăzută din păcate. La liceul Unio-Traian Vuia este o bază foarte bună, acolo se poate crea un campus profesional, deoarece există o sală de sport, un atelier și chiar s-a înființat o clasă de operatori de mașini. Este într-adevăr o problemă complicată înființarea unui asemenea campus, dar ar trebui discutată și să se facă un grup de lucru care să se întâlnească odată pe lună pe această temă și să se găsească soluții pentru ca anul viitor să punem pe picioare o școală profesională adevărată. În momentul de față copiii nu au maiștri care să-i pregătească, nu au echipamente, nu au un atelier școală unde să facă practică. Fără dotarea atelierelor școală și fără maiștri, degeaba avem școală profesională”, a declarat Nicolae Șuta.