PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Expropriații de la Centură se revoltă: Bani prea puțini!

Nemulțumire mare în rândul cetățenilor ale căror terenuri au fost supuse exproprierii, în vederea construirii centurii ocolitoare a Sătmarului. Oamenii spun că vor primi prea puțini bani și sunt deciși să nu le permită specialiștilor să intre pe proprietatea lor pentru a face măsurători.

Dezbaterea cu privire la acest subiect a avut loc în această după-amiaza, în sala mare a Consiliului Județean. Conducerea Primăriei, a Instituției Prefectului, reprezentanții Sătmarului în Parlamentul României, precum și reprezentanții Companiei Naționale de Investiții (CNI), s-au întâlnit cu cetățenii pentru a discuta ,,derularea procedurii de expropriere pentru obiectivul de investiții și interes național Varianta de ocolire Satu Mare”.

Nici nu a început bine dezbaterea, că oamenii au și sărit ca arși. Totul a început de la discursul reprezentanților CNI, cei care se ocupă de această investiție, aceștia spunând că toți cetățenii vor primi o anumită sumă pentru terenurile pe care le dețin, iar dacă proprietarii vor considera suma prea mică, vor putea acționa în instanță. Mai mult decât atât, toți proprietarii vor fi obligați să pună la dispoziție terenurile pentru a se putea face măsurătorile. La auzul acestor vorbe, cetățenii au luat foc.

,,Nu se poate așa ceva. Terenul ăsta m-a costat peste 6000 de euro, iar voi îmi dați mai puțin de jumătate? Terenul este al meu, este proprietate privată, iar nimeni nu va pune piciorul și nu va face nicio măsurătoare”, a tunat unul dintre cetățenii prezenți la dezbatere.

,,Ce să vă acționăm în instanță? Dați-ne din start suma pe care o solicităm noi. Banii cu care vreți să îmi închideți gura nu-mi ajung nici pentru înmormântare”, a replicat un alt proprietar.

,,Ăștia sunt bani de țigări”, a fost concluzia unei sătmărence, proprietar de teren.

Imediat însă a intervenit primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, în încercarea de a mai calma spiritele: ,,Este vorba despre o investiție pe care ne-o dorim cu toții. Bănuiesc că doriți această investiție, atât dumneavoastră, cât și toată populația județului. Aceasta nu este investiția Primăriei Satu Mare, este o investiție derulată de Ministerul Transporturilor, dar este o investiție importantă și pentru primărie. Noi vom face tot posibilul ca lucrurile să evolueze cât mai rapid, dar depinde și de dumneavoastră. Nu poate să spună nimeni că ideea acestei investiții a venit peste noapte. Cine nu va accepta condițiile impuse, are dreptul de a se adresa în instanță”, a fost mesajul edilului-șef.

Însă, cu toate explicațiile, oamenii nu s-au lăsat înduplecați și au continuat cu apostrofările: Cum adică eu sunt unul dintre beneficiarii acestei investiții? Beneficiar e primăria și Consiliul Județean, nu eu. Mie nu-mi trebuie acest drum pentru că nu voi circula pe el”, a declarat unul dintre proprietarii de terenuri, iar altul s-a mulțumit să repete încontinuu ,,Să vă fie rușine, să vă fie rușine”.