Imaginea actuală a municipiului Satu Mare este des contestată, una dintre principalele nemulțumiri ale sătmărenilor fiind legate de starea precară a multor edificii emblematice, dar și de aspectul unor zone istorice. Cetățenii nu au fost însă dintotdeauna nemulțumiți, mai ales dacă ne întoarcem în timp și aruncăm o privire la Sătmarul de odinioară, la municipiul de pe vremea nonculorilor, la orașul pictat doar în alb și negru. Vorbim de un municipiu Satu Mare din secolele trecute, de imaginea clădirilor de la finalul secolului XIX, începutul secolului XX, din anii 30, de bulevardele liniștite ale anilor 40, și de zonele celebre din anii 50. Vă prezentăm un Sătmar cu totul altfel, un Sătmar alb-negru, dar atât de viu.
Satu Mare s-a clădit treptat, dar sigur, iar momentele importante petrecute în secolul trecut au rămas întipărite și astăzi în mintea multor sătmăreni, nostalgici după liniștea unei urbe ce a cunoscut la acea vreme o dezvoltare continuă.
Începutul anilor 20 a adus cu sine o dezvoltare evidentă pentru majoritatea orașelor din Transilvania, datorită condițiilor create după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Satu Mare s-a numărat printre orașele care s-au ridicat din toate punctele de vedere. Marile întreprinderi și fabrici, școlile, spitalele și nenumăratele construcții publice au pus Sătmarul pe harta celor mai importante orașe, cu domenii de viață extrem de dezvoltate.
Sistemul bancar și comerțul s-au dezvoltat în paralel, iar la sfârșitul anilor 20 s-a înființat Camera de Comerț și Industrie și Bursa de mărfuri, ce aveau ca membri 25 de societăți comerciale anonime și 75 de firme industriale și de producție. La finele anilor 30, în oraș existau 33 de sucursale ale unor bănci.
În anii ce au urmat, Sătmarul și-a menținut poziția de oraș echilibrat în toate domeniile și a continuat să se dezvolte.
Satu Mare în alb și negru a fost unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania, un oraș zâmbitor și un mediu propice pentru îndeplinirea viselor.
Sursa foto – Facebook/Szatmárnémeti anno