PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Nemulţumirea UDMR: 2.500 de maghiari din Satu Mare nu vor putea folosi limba maternă

Parlamentarii UDMR de Satu Mare, Erdei Istvan şi Magyar Lorand, şi-au exprimat, astăzi, într-o conferinţă de presă, nemulţumirea faţă de modul în care plenul parlamentului a respins propunerea care viza extinderea folosirii limbii maghiare şi în comunităţile care au peste 10% populaţie maghiară, în momentul de faţă pragul fiind de peste 20%.

Deputatul Erdei Istvan a explicat că din cauza faptului că nu a fost adoptată acestă propunere, comunităţile maghiare din trei localităţi nu vor putea folosit limba maternă în relaţia cu autorităţile.

“În judeţul Satu Mare sunt trei localităţi unde numărul minorităţilor nu ajunge la 20%. În Ardud, faţă de 6.231 de locuitori trăiesc 1.092 maghiari, în Medieşu Aurit faţă de 6.683 de locuitori trăiesc 1.007 maghiari iar în Doba faţă de 2.760 de locuitori, 537 sunt de etnie maghiară. Noi considerăm că aceşti indivizi au dreptul la folosirea limbilor materne în absolut toate instituţiile administrative, în toate instituţiile deconcentrate”, a declarat Erdei.

De asemenea, deputatul Magyar Lorand a criticat faptul că în mai multe situaţii unii “majoritari” încă au mentalităţi nedemne de secolul XXI, când afirmă că maghiarii ar trebui să plece în ţara lor, el explicând că maghiarii vor să trăiască aici în pace, alături de români. Mai mult, el consideră că nu este normal ca la Ardud de exemplu, când se prezintă istoria comunităţii maghiare, să nu fie traduceri în limba maghiară.

“Consider că prin faptul că avem un viceprimar în  Ardud situaţia nu este rezolvată. Nu este normal că la cetatea din Ardud o expoziție să fie prezentată numai în limba română,  expoziție prin care să fie prezentate anumite tradiții, este prezentată istoria noastră, a comunităţii maghiare. Avem situaţii în alte judeţe unde minoritatea maghiară a ajuns sub 20%. Noi nu vrem să pierdem aceşti oameni, nu vrem ca aceşti oameni să plece din această ţară, noi vrem să trăim aici împreună cu majoritatea română”, a spus Magyar.