PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Reviziunea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României porneşte de la Satu Mare. Borbely a dat startul

Consilierul de Stat Borbely Laszlo, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a demarat de la Satu Mare revizuirea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României. El a declarat astăzi, la Satu Mare, că a renunţat la politică iar acum doreşte să se implice în probleme pe care le cunoaşte.

Borbely susţine că a fost nevoie de înfiinţarea acestui departament, în luna mai, care să centralizeze toate problemele şi să propună soluţii Guvernului. El a arătat că România are o astfel de strategie, dar nu este completă şi nici nu a fost implementată. Acum, cu ehcipa sa de nouă oameni, Borbely speră să finalizeze această strategie şi să propună executivului soluţii la cele mai mari probleme.

În Palatul Administrativ a avut oîntâlnir ecu reprzentanţii administraţiei locale şi cu unii şefi de deconcentrate, urmând ca astfel de întâlniri să aibă loc în mai multe judeţe, Satu Mare fiind primul.

Strategia cuprinde 17 capitole.

“De fapt tot ceea ce există într-o societate este cuprins în aceste 17 obiective. Din România, conform datelor ONU, după Siria unde este război civil, în ultimii 10 ani au plecat cei mai mulţi în afară, să lucreze, în Uniunea Europeană dar şi în altă parte. 3,5 – 3,6 milioane de cetăţeni înseamnă cetăţeni activi. Deci 35% din cetăţenii activi din România în momentul de faţă lucrează în străinătate. Trebuie să analizăm cauzele acestei emigrări, dar şi problemele sociale, şi economice, de toate felurile”, a afirmat Bolbely.

El a arătat că din 2009 până în 2015 au plecat din România 28.000 de asistenţi medicali şi 14.000 de medici.

Borbely a afirmat că o problemă a României este speranţa medie de viaţă, cu mult sub media europeană. Satu Mare stă şi mai prost la acest capitol, aici speranţa de viaţă fiind cea mai mică din România. Speranţa de viaţă la bărbaţi e de 69 de ani iar la femei de 76 de ani. Printre alte problemele ce urmează să fie abordate de numără problema transporturilor, a deşeurilor, dar şi risipa alimentară.

 

Exit mobile version