PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Lansare deosebită de carte la Satu Mare: Povestiri din dreapta Tisei

Lansarea cărţii “Povestiri din dreapta Tisei” semnată Vasile Iovdi, preşedintele Asociaţiei românilor “Ioan Mihaly de Apşa”, a avut loc astăzi la Muzeul Judeţean Satu Mare, în prezenţa unor invitaţi din ţara vecină dar şi a numeroşi oameni de cultură din Satu Mare.

Cartea apărută la editura Ecou Transilvan s-a bucurat de aprecierea criticilor care au citit-o. Deși nu este o lectură grea, după cum a mărturisit chiar autorul, intenția sa a fost de a prezenta veche lume şi legendele românilor din dreapta Tisei, care niciodată nu au fost în teritoriul ţării mamă, dar care au dus mai departe “spiritul voievodal”

“Din copilărie auzisem foarte multe basme printre oameni mai în vârstă, care nu aveau carte, nu ştiau nici să scrie, nici să citească, dar erau plini de entuziasm. Ca mic copil ascultam basmele în serile lungi de iarnă. La un moment dat am făcut ceva însemnări şi am considerat că trebuie cineva să le publice “, a spus autorul.

Medic de profesie, Vasile Iovdi nu se pretinde un mare scriitor, ci a mărturisit că de fapt curiozitatea faţă de originile familiei sale a fost cea care l-a împins să descopere multe lucruri interesante despre români. Cel mai probabil, unul din străbunicii săi, din satul Ieud s-ar fi îndrăgostit de o domnişoară din Apşa de Jos şi a rămas acolo. Au trecut anii şi regimurile şi prin urmare au rămas separaţi de ţară.

Cuvinte foarte frumoase despre comunitatea românească din Maramureşul istoric a rostit directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, care a făcut numeroase vizite în zona respectivă. El a spus că Vasile Iovdi a reuşit foarte bine să descrie zonele în care trăieşte.

“Autorul este un om din Maramureşul istoric, care a trecut prin foarte multe, prin multe schimbări, prin multe transformări, dar care nu şi-a schimbat niciodată iubirea faţă de neamul său. Cum poate un om să dea o expresie mai elocventă unui astfel de ataşament afectiv decât scriind o carte despre rădăcinile sale? Când am citit această carte, am intrat într-o altfel de lume, una care îmi era cunoscută şi empatizam cu ea, şi totuşi îmi era străină, deşi Maramureşul istoric este la doar 100 de km de Satu Mare. Astăzi vedem că între Maramureşul istoric şi Satu Mare istoric distanţa sufletească este de 0 km. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, nici nu sunt adeptul patriotismului ieftin, lozincar, consider că pentru neamul tău poţi să faci şi lucruri cu demnitate, seriozitate şi cu un rezultat concret. Cartea doctorului Iovdi reuşeşte să zugrăvească o lume pe care eu o cunosc, pentru că am fost de nenumărate ori şi am constatat că şi acele locuri spun ceva spiritului meu. Oamenii aceştia au o demnitate voievodală, pe care poate mulţi noi poate le-am pierdut. Românii aceştia care niciodată nu au aparţinut de România, n-au fost niciodată în graniţele ţării patriei mamă, reuşesc să păstreze cu superbie această conştiinţă, această mândrie de a aparţine undei identităţi şi unei sorginţi voievodale”, a afirmat Felician Pop.

Exit mobile version