Pasiune, devotament și pricepere. Acestea sunt cuvintele prin care este descrisă Ziua Artei Fotografice din România, eveniment care este celebrat, din anul 2010, în data de 11 ianuarie. Această zi reprezintă ziua de naștere a primului artist fotograf român care a fost și primul fotoreporter de război din lume, Carol Popp de Szathmari, născut la Satu Mare, în anul 1812.
Nominalizat printre primii zece fotografi ai Europei, Carol Popp a fost pictorul și fotograful oficial al Curții Regale din Cotroceni, fiind premiat în anul 1855, la Paris, pentru albumul cu imagini din Războiul Crimeei și etalând în cadrul Expoziției Universale de la Viena, în anul 1873, fotografii cu costume naționale și peisaje românești care i-au adus premiul ll în cadrul acestui prestigios eveniment.
Cercetătorii au declarat despre imaginea războiului din fotografiile lui Szathmari că ,,ne conduc mai degrabă spre caracterul războiului, fără să ne redea ceva din natura sa. Evitând aspectele legate de suferinţele soldaţilor şi de actele de violenţă provocate de război, artistul s-a concetrat să redea patriotismul trupelor militare, atitudine reflectată prin postură şi vestimentaţie. Cauzele acestei abordări ţin în primul rând de cenzura militară şi politica exercitată direct şi fără subtilităţi de liderii care promovau o imagine triumfalistă a militarului din zona conflictuală. În al doilea rând, reprezentarea idilică ţinea şi de crezul artistului, interesat cu precădere de aspectele frumoase ale vieţii şi nu de oponenţele acesteia”.
Profesorul Adrian Silvian Ionescu, unul dintre principalii cercetători ai vieţii lui Szathmári, menţionează într-un articol faptul că „Carol Pop de Szathmári devine primul reporter de război cunoscut în lume, primatul absolut în acest sens l-a avut un anonim american, care, în 1847, a făcut câteva daqurreotipii în timpul conflictului dintre SUA şi Mexic”.
Fotografii realizate de Carol Popp de Szathmári