Medicii de familie din judeţul Satu Mare îşi încheie protestul. Președintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Georgeta Pop, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că 99% din medicii care nu au semnat actul adiţional la începutul anului, deci nu au putut emite rețete compensate și trimiteri, s-au prezentat ieri la sediul instituţiei şi au depus cereri pentru a semna noi contracte. Doar că acum procedura este puţin diferită şi durează mai mult, astfel că situaţia va fi rezolvată până la începutul săptămânii viitoare.
Singurul medic de familie care nu a depus această cerere, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare, Călin Bumbuluţ, este aşteptat şi el să-şi depună cererea.
În cadrul conferinţei, Georgeta Pop şi-a exprimat nedumerirea faţă de motivul protestului medicilor din Satu Mare, cu atât mai mult cu cât problemele sunt naţionale iar medicii din Satu Mare au primit o finanţare mai bună decât cei din celelalte judeţe.
“Satu Mare a finanţat medicina de familie peste media naţională. Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem: de ce am rămas în continuare să protestăm, atâta timp cât medicii de familie din judeţ au primit în anul 2017 11,8% din fondul alocat domeniilor de asistenţă medicală, faţă de 4,8% cât este media naţională? Nu înţelegem de ce în judeţul Satu Mare medicii au fost nemulţumiţi”, a spus Georgeta Pop.
Președintele CJAS Satu Mare a explicat că sistemul sanitar a făcut mari progrese în ultimii ani, că nu trebuie neglijat niciun aspect, dar nu trebuie uitat faptul că astăzi încă în România sunt pacienți trimiși de la o unitate la alta până ajung să moară, iar spitalele au probleme grave în privința dotărilor. Acestea ar trebuie să fie prioritățile sistemului sanitar, care are buget limitat, consideră Georgeta Pop.